Львівський суд заборонив «Опозиційний блок» за позовом Мін’юсту

08 Червня 2022

Восьмий апеляційний адміністративний суд сьогодні, 8 червня, вирішив заборонити діяльність політичної партії «Опозиційний блок», частково задовольнивши адміністративний позов Міністерства юстиції України. Про це «Наші гроші. Львів» дізналися від керівника апарату суду Сергія Пашковського.

Суд також вирішив передати майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень у власність держави. В задоволенні решти вимог відмовили.

«Це були вимоги про створення ліквідаційної комісії. Таку вимогу ставив Мін’юст, потім він подав заяву про уточнення позову, хотів цю вимогу зняти, наскільки мені відомо. Заяву про уточнення позовних вимог було залишено без розгляду у зв’язку з порушенням процедури її подання. Тому позов був розглянутий у первинній редакції», – повідомив Сергій Пашковський.

Представник «Опозиційного блоку» на засіданні не був присутнім, зазначив керівник апарату суду. Рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

Рішення суду. Фото редакції

Нагадаємо, у травні, суд задовольнив заяву Мін’юсту про забезпечення позову шляхом заборони політичній партії «Опозиційний блок» та її регіональним організаціям здійснювати фінансові операції, а банківським установам встановив заборону проводити видаткові операції партії до вирішення справи по суті.

Засідання за зачиненими дверима

На розгляд справи не допустили журналістку редакції «Наші гроші. Львів» та представника Руху «Чесно» без вказання жодних причин. Справу розглядали приблизно 1 годину 20 хвилин. Після цього керівник апарату суду таки повідомив, що обмеження були через карантин.

«Судове засідання відбувалося у відкритому режимі.  Але також є наказ, який винесений у зв’язку з постановою Кабінету Міністрів про запровадження карантину. Карантин продовжено до 31 серпня. Відповідно є наказ голови суду про обмеження допуску всіх осіб, які є не учасниками процесу», – розповів Сергій Пашковський.

Наразі невідомо, чи допустять пресу на засідання у справах інших партій, які призначені на 13-24 червня.

Додатково:

20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.