Першу справу про зґвалтування росіянином передали до суду

30 Травня 2022

До суду скерували першу справу про зґвалтування російськими військовими під час війни. За вбивство цивільного чоловіка та сексуальне насильство над його дружиною судитимуть Михайла Романова – військовослужбовця 239-го полку 90-ї гвардійської танкової Вітебсько-Новгородської дивізії зс рф. Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова, опублікувавши його фото.

Київська обласна прокуратура та СБУ в рамках розслідування цього воєнного злочину встановили, що в березні під час окупації Броварського району Романов увірвався до будинку в одному із сіл і застрелив його господаря.

«П‘яний військовослужбовець разом із іншим окупантом, одразу ж після вбивства, декілька разів зґвалтували його дружину. Вони погрожували жінці зброєю та насиллям навіть стосовно її дитини, яка була в цей час поруч», – повідомила генпрокурорка.

Обвинуваченого судитимуть заочно.

Що відомо про окупанта

Романов Михаіл Сергєєвіч, народився 2 червня 1990 року в місті Пласт Челябінської області. Остання відома адреса – місто Чебаркуль Челябінської області. Одружений, двоє дітей.

Романов ліворуч. Фото зі сторінки його товариша

В Однокласніках раніше називався «Мішаня Романов», а тепер – «Роман Романов». Останній раз був активним на сторінці 12 квітня.

Родина окупанта в Однокласніках. Міхаіл Романов по центру. 2014 рік

Дружина Альбіна Олєговна (22 квітня 1992 року народження) свою сторінку в Однокласніках назвала «Торти Букєти», оскільки робить солодощі на замовлення, але закрила її від чужих очей. У ВКонтакті є одна неактуальна сторінка, і ще одна – актуальна, де вона також рекламує свій домашній бізнес.

Альбіна і Міхаіл Романови

Зі старої сторінки окупанта у ВКонтакті ми дізналися, що в нього є брат Андрєй і сестра Маріна (Однокласніки (і ще одна актуальна) і ВКонтакті), яка малює картини під замовлення, а їхнього тата звати – Сєргєй Романов, маму – Татьяна Романова. На ще одній сторінці вже опублікував фото із дружиною.   

У середині березня цього року ЗМІ з посиланням на Інстаграм актора і телеведучого Андрія Джеджули, який волонтерить під час війни, повідомляли про загибель окупанта Романова. Росіянин начебто був ліквідований і активісти стверджували, що відправили фото трупа його дружині Альбіні.

Якщо вам відома додаткова інформація про причетність цього військовослужбовця до інших воєнних злочинів – сповіщайте на єдиний доказовий хаб https://warcrimes.gov.ua/ або звертайтеся до Київської обласної прокуратури: 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.