- NGL.media - https://ngl.media -

На зберігання даних «ЛеоКарти» у хмарному сховищі виділять 7 млн грн

30.05.2022 @ 13:38 в Львів,Новини

ЛКП «Львівавтодор» замовило у ТОВ «Гігаклауд» послуги із зберігання та обробки інформації у хмарних центрах за 6,9 млн грн, але оплачувати кошти будуть по мірі використання ресурсів хмарного центру. Договір уклали [1] для реалізації Автоматизованої системи оплати проїзду, більш відомої як «ЛеоКарт».

Навіщо потрібна «хмара»

«ЛеоКарт» – це база даних з інформацією про користувача, а також підсистеми, які взаємодіють між собою: сайт та мобільний додаток користувача, модуль збору та видачі даних, система оплати проїзду, геолокації транспорту, диспетчерська служба тощо. Система у реальному часі проводить фінансові операції, реєструє пасажиропотік та прогнозує час прибуття транспорту. Розміщена вона у хмарному середовищі.

Хмарний центр ‒ це середовище, у якому ці операції здійснюють віртуальні машини. Він складається з процесорної потужності, оперативної пам’яті, дискового сховища та внутрішньої мережі. Хмарний центр надає необхідні ресурси для функціонування віртуальних машин. Фактично за їх використання і сплачуватимуть кошти комунальники.

Хмарна інфраструктура дозволяє створювати та видаляти віртуальні машини, налаштовувати параметри мережі, встановлювати системне і прикладне програмне забезпечення та керувати віртуальним дата-центром.

Про тендер

Договір уклали за переговорною процедурою, оскільки у серпні 2021 року «Львівавтодор» вже замовляв [2] послуги з обробки даних у «Гігаклауду» за 4,8 млн грн.

Зміна хмарного провайдера могла привести до затримок в роботі системи та додаткових витрат. Крім цього, доведеться наново будувати інфраструктуру та, ймовірно, втратиться частина даних.

Також проти зміни хмарного оператора у листах виступили незалежний консультант від ЄБРР та підрядні організації, які надають послуги з адміністрування та обробки платежів.

Про підрядника

ТОВ «Гігаклауд» зареєстровано у Києві, а сервери компанії розміщено в трьох дата-центрах: у Львові, Києві та Варшаві. Серед клієнтів «Гігаклауду» компанії Prozorro, Kernel, Нафтогаз та Національна служба здоров’я України.

Хмарний оператор є частиною групи компаній Gigagroup, в яку також входять: комерційний дата-центр GigaCenter, телеком-провайдер та агент кіберзахисту ─ GigaSafe.

Основними бенефіціарами фірми є Назарій Курочко (44% статутного капіталу), Олег Поліщук (30,5%) та Антон Хвастунов (20%).

Про електронний квиток

Впровадження системи електронного квитка «ЛеоКарт» почалось 13 січня 2022 року. Тоді стартував перший етап «Освіта пільговика». На першому етапі тестували обладнання та оформлювали картки пільговим категоріям населення.

Другий етап мав розпочатися у червні 2022 року. У ньому система мала повноцінно запрацювати, зокрема мали почати діяти транспортні картки та оплата за допомогою застосунку або банківською карткою, але через воєнний стан, другий етап, ймовірно, відтермінують [3].

У ЛКП «Львівавтодор» повідомляли, що другий етап потребує спільної роботи комунального підприємства та підрядників: чесько-українського консорціуму «Mikroeletronika spol. s.r.o.», фірми «SoftServe» та їх присутності на території Львова.

За тиждень до війни «Mikroeletronika» відкликала з України своїх працівників, а частину працівників «SoftServe», які працювали над проєктом мобілізували.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/30/na-zberigannya-danyh-leokarty-u-hmarnomu-shovyshhi-vydilyat-7-mln-grn/

URLs in this post:

[1] уклали: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-05-11-004543-a

[2] замовляв: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-26-004147-c

[3] відтермінують: https://zahid.espreso.tv/cherez-viynu-drugiy-etap-po-zaprovadzhennyu-e-kvitka-u-lvovi-mozhe-tak-i-ne-rozpochatisya-tsogo-roku

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.