У Львові з червня проїзд у автобусах зросте до 15 гривень

27 Травня 2022

Фото ілюстративне

У Львові підняли вартість проїзду в міських автобусах з 10 до 15 грн. Новий тариф почне діяти з 2 червня. Таке рішення прийняв виконавчий комітет Львівської міської ради 27 травня. Основною причиною називають зростання цін на пальне.

За словами директора департаменту міської мобільності Олега Забарила, у попередньому тарифі 10 грн було закладено вартість дизельного пального по 24 грн/літр. Натомість зараз його ціна 58 грн/л. Тому робота автобусів стала збитковою і автоперевізники просили підняти тариф до 20+ гривень.

Нагадаємо, що через дефіцит пального, 17 травня у Львові призупинили курсування п’ять маршрутів, які в мерії назвали збитковими, та скоротили протяжність низки інших маршрутів. За словами Забарила це не допомогло врегулювати ситуацію.

Востаннє вартість проїзду у громадському транспорті Львова підвищували у травні 2021 року – з 7 до 10 грн. Але тоді зміни стосувались і автобусів, і електротранспорту. Цього разу ціна на проїзд у трамваях та тролейбусах не змінюється. Також зберігається безоплатний проїзд для пільговиків.

Водночас вартість проїзду у приміських автобусах вже двічі піднімали вартість проїзду з часу повномасштабної війни. У цих автобусах ціна виросла з 15 до 20 грн.

Чи зростає вартість проїзду у інших містах

Ціна на проїзд у громадському транспорті зросла у багатьох містах України. Однак тарифи досить різні. Наприклад, у Дрогобичі два тижні підняли вартість проїзду з 10 грн до 15 грн. А в Ужгороді  ‒ з 8 грн до 12 грн. В Чернівцях ‒ з 9 грн до 10 грн, але у лютому тут вже піднімали ціну з 5 грн до 9 грн. А от у Полтаві перевізники просять підняти проїзд до 25 грн, зараз тут тариф становить 8 грн, а до війни планували підвищити до 16 грн.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.