Директорів чотирьох лісгоспів Закарпаття звільнили через порушення

27 Травня 2022

Фото ілюстративне, джерело: buknews.com.ua

Очільників чотирьох лісових господарств на Закарпатті звільнили після виявлених порушень під час внутрішнього аудиту Держлісагентства України. У цих лісгоспах помітили нецільове списання коштів та нелегальну торгівлю деревиною. Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

Кого звільнили?

Контракти розірвали із директорами таких лісгоспів:

  • Микола Кубинець ‒ Мокрянський лісгосп;
  • Олександр Шкарупа ‒ Довжанський лісгосп;
  • Карпа Василь ‒ Брустурянський лісгосп;
  • Кополовець Ярослав ‒ Ужгородський лісгосп.

У коментарі для «Наші гроші. Львів» повідомили, що накази про звільнення для трьох директорів підписали нещодавно, а Василя Карпу звільнили ще місяць тому. Зараз лісгоспи тимчасово очолюють головні лісничі.

Які порушення виявили через аудит?

За словами Юрія Болоховця, загальний звіт складається з понад 400 сторінок, а його матеріали передані прокурору екологічної прокуратури Закарпатської області. Однак він навів приклади лише кількох зловживань директорів.

Наприклад, в Ужгородському лісгоспі (директор Кополовець Ярослав) виявили нестачу на складі майже 180 кубометрів промислової деревини. Її загальна вартість 320 тис. грн.

У Брустурянському лісгоспі (директор Карпа Василь) в актах з поновлення лісу списали 1,1 млн грн. У трьох лісгоспах (Ужгородському, Довжанському, Брустурянському) виявили незаконні рубки на 375 тис. грн завданої шкоди.

Також є і однакові «схеми», які використовували в усіх лісництвах. Це списання бирок під час заготівлі деревини, а також продаж лісу за нижчими, ніж на аукціонах цінами.

Але найбільше збитків для держави завдали продажем необробленої деревини без укладання договорів. Таким чином реалізували 11 тис. кубометрів лісу на суму 17,5 млн грн.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.