Важливі новини Львова та області за 25 травня

25 Травня 2022
  • Львівська обласна військова адміністрація вперше придбала військові облігації внутрішньої державної позики на суму 200 млн грн. Військові облігації купили за рахунок перевиконання доходів обласного бюджету. ЛОВА подякувала уряду та Державному казначейству за законодавче спрощення процедури придбання облігацій та супроводження цього процесу. Військові державні облігації випускає Міністерство фінансів України. Кошти від цих облігацій використовують на потреби ЗСУ та інші фінансові потреби держави в умовах воєнного стану. При купівлі облігацій держава гарантує повернення всієї суми інвестиції та виплату відсотків.
  • Львівську фірму оштрафували на майже 2 млн грн за неякісні продукти для армії. Про таке рішення Господарського суду Львівської області повідомила прес-служба Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Західного регіону. Згідно із угодою, підприємство зобов’язувалось постачати якісні продукти харчування особовому складу військових частин Збройних Сил України у стаціонарних та польових умовах, однак порушило вимоги. Зокрема йдеться про факти постачання неякісних і небезпечних харчів, порушення умов їх зберігання та неоновлення запасів. Недобросовісним постачальником виявилось ТОВ «Опт Прод Торг», яке раніше називалось «Інтерміс юа», «Преміум фінанс груп» і «Вілла стар тур». Фірма зареєстрована у Львові, на проспекті Чорновола, а її власником зараз є мешканець Дніпра Олександр Бессарабов. Це вже не вперше фірму підозрюють в оборудках з постачанням продуктів. Наразі рішення господарського суду про стягнення 1,9 млн грн штрафу ще не вступило в силу. На нього можуть подати апеляційну скаргу.
  • Львівська обласна військова адміністрація розподілила 23,5 млн грн на ремонт та утримання місцевих та комунальних доріг Львівщини. Відповідне розпорядження підписав голова ЛОВА Максим Козицький. Відповідним розпорядженням затверджено переліки доріг загального користування місцевого значення та вулиць і доріг комунальної власності, які ремонтуватимуть у 2022 році на період дії воєнного стану. Згідно з ним, 20 млн грн розподілено на експлуатаційне утримання 19 доріг, ще 3,5 млн грн передбачено на ремонт та утримання доріг Самбірської міської громади. За ці гроші на дорогах планують ліквідувати аварійну ямковість, а в Самбірській громаді – провести поточний ремонт доріг пневмоструменевим методом.
  • Польські лісівники передали для потреб ЗСУ чергову партію з 10 позашляховиків. Загалом польські лісівники вже подарували українській армії 22 автомобілі, перша партія прибула на початку травня. Це автомобілі підвищеної прохідності, завантажені гуманітарною допомогою, зокрема, медикаментами. За словами начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки, передані авто це вживані «пікапи» у дуже хорошому стані та не потребують додаткових ремонтів. До допомоги ЗСУ доручилися всі регіональні дирекції Державних лісів Польщі під патронатом міністерства охорони довкілля Польщі.
  • Для отримання компенсацій з витрат на оплату праці внутрішньо переміщених осіб у Львівський області звернулись 140 компаній, які працевлаштували 238 внутрішньо переміщених осіб. Сума компенсацій, яку вже виплатили підприємствам, склала 188,5 тис. грн. Про це повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. Він також зауважив, що більшість підприємств – це львівські компанії. Хоча за консультаціями з питання компенсації до Центру звернулись вже понад 5 тисяч підприємців. Нагадаємо, урядова програма з працевлаштування стартувала 21 березня. Згідно з нею, держава компенсує 6,5 тис. грн заробітної плати тим роботодавцям, які беруть на роботу переселенців з постраждалих регіонів.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.