У Великих Грибовичах народний дім перетворять на житло для переселенців

25 Травня 2022

Народний дім в селі Великі Грибовичі. Фото: ЛМР

На базі недобудованого народного дому в селі Великі Грибовичі, що входить до Львівської територіальної громади, облаштують тимчасовий прихисток для вимушених переселенців.  Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Йдеться  про можливість облаштувати гідні умови для одночасного проживання від 70 до 150 осіб, насамперед матерів з дітьми. В будинку є 18 кімнат та велике приміщення, де можна розмістити їдальню, кухню та зону відпочинку. Без суттєвих перепланувань можна  зробити 8 душових та 10 туалетних кабін, 2 кімнати для прання та сушіння одягу», – розповів директор  департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський.

Нагадаємо, ідею про перепрофілювання народного дому в мерії озвучили ще в кінці квітня. Тоді ж міський виконавчий комітет дозволив перепрофілювати будівлю та залучити благодійну допомогу на завершення робіт. Юрій Лукашевський озвучив вартість проєкту  у сумі 15-20 млн грн.

Сьогодні в мерії повідомили, що залучили для реалізації проєкту благодійну допомогу від Німецької компанії міжнародного співробітництва GIZ, яка забезпечать 50% витрат.

Народний дім в селі Великі Грибовичі. Фото: ЛМР

Народний дім у Великих Грибовичах почали будувати у 2006 році, за кошти державного та обласного бюджетів. На момент входження села до Львівської територіальної громади, він був добудований на майже 90%. І ще у вересні минулого року, директор департаменту міської агломерації збирався оголошувати тендер на добудову приміщення. Тоді Юрій Лукашевський говорив про те, що тут планують відкрити також Офіс громади, ЦНАП,  можливо, філії соцслужб тощо. За підрахунками минулого року це мало б коштувати приблизно 8 млн грн.

Тепер в мерії планують, що після використання народного дому для потреб переселенців, приміщення повернеться до своїх безпосередніх функцій.

Загалом у Львові на сьогодні для мешкання вимушених переселенців облаштовано три модульні містечка, де живуть орієнтовно 1000 людей. Всі будиночки  – подарунок від Польщі. А благоустрій території місто проводить за власний рахунок. Наприклад, для облаштування території містечка на Сихові витратили 2,5 млн грн.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.

Благоустрій тимчасового містечка для переселенців на Сихові коштуватиме 2,5 млн грн