Фейк: Україна отримає лише 15% від $40 млрд виділеної США допомоги

24 Травня 2022

В’ячеслав Володін. Фото: knews.kg

Кремлівським політикам не дають спокою чужі гроші, але вони не вміють їх рахувати. Так, спікер держдуми рф В’ячеслав Володін нещодавно заявив, що Україні дістанеться лише 15% з $40 млрд виділених США. Це всього $6 млрд.

Чому це фейк?

Нагадаємо, що президент США Джо Байден 21 травня підписав закон про допомогу для України на $40 млрд. Варто зазначити, що не всі ці кошти підуть безпосередньо у бюджет України. Законопроєкт передбачає військову допомогу, фінансування розвідки, допомогу біженцям та компенсації за озброєння країнам-союзникам.

Але навіть так сума безпосередньої фінансової допомоги є більшою, ніж 15%. З пакету допомоги $9 млрд (22,5%) підуть на додаткову технічну та економічну підтримку держави Україна. Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний посол України в США Оксана Маркарова. Серед них:

  • $8 млрд ‒ пряма бюджетна підтримка;
  • $400 млн ‒ для правоохоронних органів, зокрема для розслідування воєнних злочинів та порушення прав людини;
  • $100 млн ‒ захист від наслідків хімічних, біологічних та ядерних загроз та розширення програм розмінування;
  • $500 млн — підтримка ЄБРР (Європейський банк з реконструкції та розвитку) із забезпечення економічних та енергетичних потреб України.

Також Володін стверджує, що 35% ($14 млрд) від цієї суми піде на фінансування збройних сил США. Насправді вони отримають навіть трішки більше ‒ близько $15,85 млрд. Однак левова частка цієї суми ‒ $14,7 млрд – на надання нового озброєння Україні та на поповнення американських запасів військової техніки, що вже передані Україні. Тобто це допомога для України, але не грошова, а у вигляді військової техніки.

Наступна системна помилка Володіна ‒ маніпулятивне твердження, що 45,2% ($18 млрд) цих грошей планують витратити не на Україну, а на «інші країни». Насправді на «міжнародні» проєкти залучать $7,9 млрд. Це $4 млрд – на програму Іноземного військового фінансування Держдепу США. Вона передбачає додаткову підтримку Україні та країнам східного флангу НАТО для розбудови їхніх оборонних спроможностей. А ще $3,9 млрд ‒ на розвідувальну підтримку та додаткове озброєння. Україна також включена до цих програм разом із «іншими країнами».

Натомість російський політик недооцінив масштаби гуманітарної допомоги. Він стверджує, що на це піде 4,8% від суми ($1,92 млрд). Насправді ж $6,58 млрд або 16%. З них $1,3 млрд виділять на допомогу українським біженцям, $4,35 млрд ‒ на продовольчу допомогу людям у всьому світі, які страждають від голоду через війну росії проти України.

Додатково:

Нагадаємо, що до вищезгаданого законопроєкту Конгрес вже надав Україні допомогу в розмірі $13,6 млрд. Тобто зараз сума схваленої допомоги становить $53,6 млрд.

Також 9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Завдяки закону рішення про передачу озброєння буде прийматися за прискореною процедурою.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.