- NGL.media - https://ngl.media -

Російський окупант отримав довічне ув’язнення за вбивство мирного жителя

23.05.2022 @ 14:08 в Новини

Солом’янський суд Києва призначив перший вирок російському військовому. Сержанта збройних сил рф Вадима Шишимаріна засудили до довічного ув’язнення за вбивство 62-річного Олександра Шеліпова.

Обставини злочину

Вадиму Шишимаріну 21 рік, він воював в складі 4-ї танкової Кантемирівської дивізії. Після того, як його колону розбили, сержант відступав на вкраденій машині з чотирма товаришами по службі. Окупанти заїхали до селища Чупахівка Сумської області. Там російські військові побачили беззбройного жителя, який йшов з велосипедом уздовж узбіччя та розмовляв телефоном.

Прапорщик Макєєв, за свідченням Шишимаріна, наказав йому вбити цивільного, щоб він не повідомив про них українським захисникам. Шишимарін зробив кілька прицільних пострілів з автомата в голову 62-річного чоловіка. Той помер на місці за кілька десятків метрів від власного будинку.

Пізніше окупанти вкрали ще один автомобіль, а 1 березня здались у полон. Шишимаріна ідентифікували за допомогою системи розпізнавання облич  компанії Clearview AI, яка є у розпорядженні Міноборони. Ця система має доступ до бази з 10 млрд фото, в тому числі з профілів в соцмережі ВКонтакте.

Судове засідання

У суді Шишимарін розповів, що спочатку відмовився стріляти, проте Макєєв почав кричати та погрожувати. Підсудний заявив, що вистрілив через моральний тиск та страх.

Адвокат військового наполягав на зміні кваліфікації справи, адже Шишимарін виконував наказ старшого за званням. Але суд не взяв ці доводи до уваги, оскільки прапорщик Макєєв не був безпосереднім керівником Шишимаріна і він міг відмовитись виконувати наказ.  Також не взяли до уваги аргументи про те, що військовий нібито випадково влучив у мирного мешканця, а також, що окупант стріляв не з метою вбити цивільного, а щоб захистити своє життя. Суд з’ясував, що загиблий Олександр Шеліпов не загрожував окупантам.

Пом’якшеною обставиною визнали лише те, що військовий співпрацював зі слідством, але каяття Шишимаріна, на думку суду, не було повністю щирими.

Окупант свою провину визнав, а 20 травня на засіданні виступив з останнім словом:

«Я хотів би ще раз вибачитися за те, що зробив. Я не відмовляюся і готовий прийняти всі заходи, які будуть. Я щиро каюся в тому, що я зробив. На той момент я нервувався, йшли бойові дії, і не хотів убивати, але так сталося… Згодом я зрозумів, що краще здатися в полон».

Вирок

В Офісі Генеральної Прокуратури зазначають, що це перший військовослужбовець із росії, який постав перед судом за вбивство цивільного. Також Шишимарін може подати апеляцію на вирок суду. Дружина загиблого Олександра Шеліпова Катерина Шеліпова заявила, що чекає на довічне ув’язнення, але не проти обміняти обвинуваченого на захисників Маріуполя.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/23/rosijskyj-okupant-otrymav-dovichne-uv-yaznennya-za-vbyvstvo-myrnogo-zhytelya/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.