- NGL.media - https://ngl.media -

В «епіцентрі» бронежилетного скандалу

19.05.2022 @ 12:30 в Розслідування

Представники Львівського оборонного кластеру заявили, що бронежилети їхнього виробництва продаються у мережі «Епіцентр». Ритейлер у свою чергу запевнив, що законно придбав продукцію у іншого виробника. Натомість СБУ заявило, що це масштабна схема розкрадання бронежилетів, які призначалися Збройним силам України.

Сьогодні вранці речниця УСБУ у Львівській області Роксолана Яворська розповіла редакції деталі. Схема полягала у тому, що чиновники дотичні до руху амуніції, маніпулювали гуманітарною допомогою: через афілійовані комерційні структури перепродували її у мережу супермаркетів.

Наразі тривають слідчо-оперативні заходи, але через резонансність справи слідчі дозволили з певними обмеженнями розповісти громадськості про її хід. Зокрема пресслужба СБУ зазначила, що фігуранти справи намагалися незаконно продати понад тисячу бронежилетів вартістю приблизно 12 млн грн.

Звідки були нечисті на руку чиновники, у СБУ наразі не повідомляють, але додають, що ці бронежилети повинні були передати через Черкаську обласну військову адміністрацію.

Також тривають слідчі дії, в ході яких СБУ перевіряє й інші випадки постачання бронежилетів, чи вони надійшли до Збройних сил.

Справа шита сірими нитками

Львівський оборонний кластер (далі ЛОК) – це об’єднання волонтерів та підприємств оборонного сектора, що працює з 2014 року. Міністерство оборони України визначило ЛОК основним координатором волонтерського руху, направленого на організацію виготовлення бронежилетів. Шиють їх на базі Харківського заводу засобів індивідуального захисту, і їхні бронежилети не підлягають продажу — всі безплатно передають до військових частин ЗСУ. З початку війни ЛОК виготовив більше 28 тисяч бронежилетів, а зараз може продукувати 2 тисячі одиниць за день.

Фото: Facebook Львівський оборонний кластер

Голова правління ЛОК Максим Плєхов детально розповів історію з бронежилетами. Каже, що повідомлення про продаж їхньої продукції в «Епіцентрі» почали надходити близько двох тижнів тому:

«Я спочатку не звернув на це уваги, оскільки раніше викладав у вільний доступ усі лекала та креслення, тому, можливо, хтось їх використав. Але після другого-третього повідомлення, наблизивши картинку, я помітив, що в товару є деякі технологічні рішення, які використовуємо лише ми».

Друзі Плєхова придбали одну плитоноску у київському «Епіцентрі», а іншу Максим Плєхов перевірив у Львові. Після цього сумнівів, що це продукція кластеру, у голови правління вже не було.

По-перше, кластер виготовляє чохли для бронежилетів з певного відтінку тканини MM14. Цей колір камуфляжу використовують лише в ЗСУ. Основна тканина – Cordura — високоміцний нейлон. За словами Плєхова, таку тканину могли робити лише у Києві, Запоріжжі (на підприємстві, з яким співпрацював ЛОК) або ж могли ввозити із Китаю. Але навіть ця тканина має свої особливості.

Плєхов каже, що добре пам’ятає цю тканину, оскільки, брав участь у розробці нової кольорової гами на початку 2022 року. тоді це була пробна партія, яка  використовувалась на підприємствах, що шили для ЛОК.

«З початку війни усі залишки цієї тканини безкоштовно передали нам. Київська тканина має більш коричневий відтінок. Тканина з Китаю – має інші нитки, блідіші кольори і вона тонша. Відрізнити тканини конкретного виробництва я можу з першого погляду, а якщо говорити про відтінок ММ14, то він у світі не виробляється, бо є виключно для потреби української армії».

Свої бронежилети Плєхов відрізняє не лише по тканині, але й по ниткам. Каже, що через нагальну потребу виготовлення великої кількості виробництво мало деякі особливості – для пошиття використовувались різні типи ниток, що не роблять при нормальному комерційному виробництві.

«Під впливом обставин ми робили деякі нетехнологічні рішення. Весь бронежилет зшитий чорними нитками, а на плечових лямках  — сірими. Якби це було комерційне виробництво – ніхто такого не робив би. А нам потрібні були великі обсяги щодня», — пояснює він.

Всі ці ознаки виявили на плитоносках із «Епіцентру».

Фото: Facebook ЛОК

Але остаточно переконатись дозволила система ідентифікації через штрих-коди, якою користується ЛОК. За нею можна визначити, яке підприємство і коли виготовило бронежилет та навіть дізнатись, яка бригада.

«Ще до того, як перевіряли за штрих кодами, розуміли, що така кількість дрібних деталей не могла збігтися ніколи. Тому ми можемо стверджувати, що чохли для плитоносок — 100% виготовив ЛОК. Натомість бронеплити відношення до кластеру не мають. Це не наш метал, бо ми його теж можемо ідентифікувати», – пояснив Плєхов.

Оборонний кластер звернувся до правоохоронних органів. Із заявою передали інформацію з камер підприємств, документи про відвантаження і т.д. Однак інформацію про автомобілі та осіб, які причетні до відвантажень, наразі не коментують, оскільки їхню ймовірну причетність має встановити слідство.

Позиція «Епіцентру»

З мережею «Епіцентр» кластер після виявлення свого товару не контактував. Однак не вважають, що у ритейлера був злий умисел. В кластері переконані, що компанія стала жертвою «торговців совістю».

«Епіцентр» оприлюднив власну заяву [1], в якій повідомив, що компанія придбала бронежилети ТЕМ1 і ТЕМ2 у компанії «Група Венето». Яка у свою чергу надала усі документи про товар: накладні, сертифікати випробувань та якості.

Також до посту «Епіцентр» додав фото, які, за їх словами, зроблені з виробничих приміщень «Групи Венето». На них помітна тканина для виробництва, залишки плитоносок, відходи після різання металу на жилети. Також на фото додані сертифікати відстрілу сталі фінського виробника Miilux.

На час публікації «Наші гроші. Львів» не отримали відповіді від «Епіцентру» на прохання про коментар. Але у своїй заяві вони наголосили, що усі документи передали правоохоронцям і надали кілька бронежилетів на експертизу.

«Венето» – матраци і бронежилети

Київське ТОВ «Група Венето» — виробник матраців та товарів для сну. З цією компанією Львівський оборонний кластер ніколи не співпрацював. Більше того, керівник кластеру Максим Плєхов ніколи не бачив їх у оборонній промисловості.

«Виробництво бронежилетів — специфічний бізнес. Кластер працює у цій сфері восьмий рік. Загалом виробників бронежилетів в Україні — штук п’ять. Всі добре одне одного знають, їздять на конференції. «Венето» виробництвом бронежилетів ніколи не займалось», – пояснив він.

Щоправда, уточнює, що має на увазі період до 24 лютого. Щодо подальшої діяльності фірми Плєхов не впевнений, адже «зараз пів країни шиє бронежилети». Водночас наголошує, що для виробництва бронежилетів необхідно багато умов, адже це товар, так званого, подвійного призначення. Воно потребує спеціальних технічних умов, наприклад, бронежилети мають пройти сертифікаційний відстріл. Відтак, це ліцензійне виробництво.

За даними YouControl, у «Венето» немає [2] ліцензії на виробництво засобів індивідуального захисту.

У компанії прокоментувати наявність виробництва та ситуацію довкола ймовірного продажу відмовились та попросили надіслати офіційний запит. Станом на момент публікації «Наші гроші. Львів» відповіді не отримали.

Лише на своїй сторінці компанія «Венето» заявила, що почала внутрішнє розслідування та співпрацює із слідством. А також додала, що після повномасштабного вторгнення переналаштувала свої потужності на виробництво товарів необхідних для ЗСУ та населення. Більша частину нібито надають як гуманітарну допомогу, а інша – покриває витрати на заробітну плату працівникам.

Компанією «Венето» володіють Юрій та Світлана Бродські — син та дружина Михайла Бродського. Останній є відомим підприємцем та колишнім політиком, свого часу був головою Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва. Сьогодні є президентом «Української баскетбольної Ліги». Саме Бродський разом із Нестором Шуфричем забудовував [3] Рибальський півострів в Києві із численними порушеннями.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/19/v-epitsentri-bronezhyletnogo-skandalu/

URLs in this post:

[1] заяву: https://www.facebook.com/epicentrkua/posts/5067883659963283

[2] немає: https://youcontrol.com.ua/contractor/?id=14042837&tb=file#express-universal-file

[3] забудовував: https://www.radiosvoboda.org/a/28275281.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.