Мультитест та канікули: дати, результати, нові правила

16 Травня 2022

Фото ілюстративне

У Львівській області для складання мультитесту зареєструвалось понад 26 тисяч охочих, більшість із них ‒ одинадцятикласники.

Національний мультитест розпочнеться 18 липня. Про це на брифінгу повідомила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. Також про підсумки навчального року розповів Олег Паска ‒ директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА. Головне про майбутню вступну кампанію.

Нагадаємо, цього року традиційне ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання) замінено національним мультитестом (НМТ). Тестування складатиметься з трьох предметів: української мови, математики, історії України. Відбуватиметься на комп’ютерах у спеціальних центрах і триватиме впродовж 10 днів у дві зміни. У кожному приміщенні також облаштують укриття. Крім того, буде створено мережу пунктів тестування за кордоном (у європейських країнах).

На виконання мультитесту з трьох предметів кожному учасникові виділять 120 хвилин. За кожен предмет виставлять певну кількість балів. Максимально по 30 балів з української мови та історії України та 35 балів з математики.

Реєстрація та повітряна тривога:

Якщо випускник протягом основного періоду реєстрації, що тривав з 1 лютого до 19 квітня,   створив реєстраційну картку учасника ЗНО, то автоматично стає учасником НМТ, який отримає повідомлення з кодом та паролем до персонального кабінету. У ньому, в період з 20 травня до 7 червня, потрібно підтвердити бажання пройти тестування та вибрати населений пункт. У Львівській області таких міст буде 13. Тестування проходитиме в три сесії: основна: 18 липня – 10 серпня; додаткова: 16–20 серпня; спеціальна: 12–16 вересня.

Якщо під час складання тесту буде повітряна тривога або інша зовнішня причина завадить іспиту, то його переносуть на додаткову або спеціальну сесію. Результати першої сесії стануть відомими до 12 серпня, а усіх сесій ‒ до 19 вересня 2022 року. Також доступна демонстраційна версія тесту.

Вступна кампанія – особливості:

Цьогоріч для вступу на платну форму навчання здавати мультитест не потрібно. Потрібно написати мотиваційне есе та пройти співбесіду в університеті. Проте деякі університети оприлюднили заяви, що вони планують приймати всіх абітурієнтів лише на основі мультитесту. А також обов’язковим є мультитест для висококон’юктурних спеціальностей. Це медичні спеціальності, право, журналістика, інформаційні технології, міжнародні відносини, філологія та деякі інші.

Для вступу будуть чинними і сертифікати про проходження ЗНО чотирьох попередніх років.

Канікули за новим планом:

Як повідомив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска, Міносвіти скасувало положення про обов’язкові 175 днів навчального року. Відтак, школи можуть самостійно визначати, коли завершити навчання, головним тут є рішення вченої ради про завершення навчального плану. На Львівщині канікули розпочнуться переважно у середині червня.

Рішення про проведення останніх дзвоників, з огляду на безпекову ситуацію, також за школами, але їх рекомендують проводити.

Також Олег Паска розповів, що в умовах воєнного стану у Львівській області почали навчатись майже 25 тис. учнів, 3,5 тис. студенів училищ та ще понад 6 тис. студентів у закладах вищої освіти.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.