- NGL.media - https://ngl.media -

COVID-19: вакцинація в умовах воєнного стану

16.05.2022 @ 15:11 в Новини

В умовах війни хвороби не зникають, а навпаки поширюються швидше, тому МОЗ та ЮНІСЕФ закликають не ігнорувати планові щеплення, а також вакцинуватись від Covid-19. «Наші гроші. Львів» розповідають, що змінилось в процесі вакцинації від коронавірусу та де можна зробити щеплення.

Про спад захворюваності на Covid-19 міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко оголосив [1] ще в кінці квітня. За його словами, на початку лютого у лікарнях було 40 тисяч пацієнтів, нині — 1200. Водночас він зазначив, що статистика зараз не може бути точною, оскільки у багатьох людей обмежений доступ до діагностики і є медзаклади, які не звітують вчасно. У Львові та Львівській області повідомляють лише про поодинокі випадки госпіталізації. Попри це медики закликають продовжувати вакцинуватись від Covid-19.

Де можна вакцинуватись від Covid-19:

Центри масової вакцинації, що працювали у торгово-розважальних центрах, вокзалах або ЦНАПах зараз не працюють. Щеплення будь якою дозою можна зробити в поліклініках. Вакцинація відбувається або в режимі «живої черги» або через електронну реєстрацію на Helsi.me. Черг в пунктах вакцинації зараз немає. Обов’язковою вимогою залишається наявність підписаної декларації із сімейним лікарем, незалежно від місця реєстрації. У Львові вакцинацію здійснюють у поліклініках № 1, 2, 3, 4, 5, 6 та міській клінічній лікарні імені Князя Лева. Доступні вакцини CoronaVac та Pfizer

У Львівські області, за даними ЛОВА,  працює 166 пунктів щеплення. В  наявності для вакцинації CoronaVac та Comirnaty від Pfizer.

Чи можна вакцинувати дітей:

Дітям від 12 років щеплення від коронавірусу можна зробити лише вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Ця вакцина пройшла дослідження для дітей віком 12-17 років, які довели її ефективність та безпечність. Серед протипоказів [2] – ті ж, що і для дорослих. Обов’язковою є наявність [3] всіх рутинних щеплень та дозвіл від батьків. З 14 років достатньо власного рішення про вакцинацію.  Дітей молодших 12 років в Україні не вакцинують.

Мобільні бригади для вакцинації:

У Львівській області продовжують працювати мобільні бригади з вакцинації. Нагадаємо, проєкт для захисту від коронавірусу літніх та маломобільних людей, а також мешканців віддалених сіл та селищ запустили в лютому 2022 року у семи регіонах заходу України. В перелік увійшли Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Чернівецька та Тернопільська області. Після початку повномасштабного вторгнення росії кількість областей скоротилася до п’яти, призупинили діяльність мобільних бригад у Волинські та Чернівецькій областях. Станом на кінець квітня загалом було здійснено 636 виїздів та зроблено 12,5 тисяч щеплень.

Обов’язкова вакцинація:

Медики також нагадують та наголошують на важливості так званих обов’язкових рутинних щеплень для дітей. Через війну рівень дитячої вакцинації в країні різко впав. Наприклад,  відсоток охоплених щепленнями від туберкульозу дітей за перші три місяці 2022 року трохи перевищує 16%. Від гепатиту, трохи більше 10%. Від поліомієліту серед дітей віком до 1 року вакцинувалося 15%. Це – значно менше, ніж у попередні роки.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/16/covid-19-vaktsynatsiya-v-umovah-voyennogo-stanu/

URLs in this post:

[1] оголосив: https://suspilne.media/233472-koronavirus-pid-cas-vijni-lasko-zaaviv-pro-spad-zahvoruvanosti/

[2] протипоказів: https://moz.gov.ua/article/health/jaki-e-protipokazannja-do-vakcinacii-vid-covid-19

[3] наявність: https://moz.gov.ua/article/for-medical-staff/jak-vakcinuvati-ditej-vikom-12-proti-covid-19-

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.