- NGL.media - https://ngl.media -

Російські ЗМІ поширюють дезінформацію про вбивство поляка українськими біженцями

13.05.2022 @ 17:26 в Новини

Російські медіа повідомили, що українські біженці нібито побили та смертельно поранили ножем чоловіка у центрі Варшави. Трагічний інцидент дійсно трапився у Варшаві 8 травня, але наразі правоохоронці з’ясовують співучасників злочину, а жодного повідомлення про те, що хтось із нападників є українцем, не було.

Що відомо про інцидент?

Інцидент [1] трапився 8 травня на вулиці Новий Свят у центрі Варшави. Повідомляється, що група чоловіків чіплялись до жінок та кидались морозивом. Чоловік заступився за жінок, через що жертву побили троє-четверо чоловіків, а також кілька разів поранили. Чоловік дістався до місцевого алкогольного магазину, де йому намагались надати першу допомогу. На жаль, його не вдалось врятувати і він помер.

Польська поліція не повідомляє його імені, але неофіційно польська преса повідомляє, що загиблим є 29-річний поляк з Куявсько-Поморського воєводства.

У чому полягає дезінформація?

У польських ЗМІ не повідомляється, що нападниками були українці. Також польська поліція не розголошує дані про національність злочинців. Лише деякі польські ЗМІ, за власними, неофіційними даними, повідомляють, що вбивцями були іноземці.

Також 12 травня польська преса оприлюднила [2] фото одного із підозрюваних. Однак жодної інформації про його національність не додано.

У той же день у мережі з’явилися два відео з місця інциденту, можливо, зроблені одним і тим же чоловіком. Очевидець розмовляє українською і повідомляє, що засуджує бійку і відправить запис до поліції, для того, щоб там встановили особи нападників.

Цим ж відео й ілюструє новину про «українських біженців», які нібито і були нападниками пропагандистський ресурс «русская весна». Інший сайт «Аргументы и факты» посилається на польське видання Wrpost: «В публикации Wrpost они дипломатично названы «иностранцами». В ходе завязавшегося конфликта «иностранцы» нанесли поляку ножевые ранения». В цьому виданні дійсно вказано інформацію про іноземців. Натомість «Аргументы и факты» публікують [3] цей матеріал з назвою «Смерть на улице Новый Свет. Украинские беженцы зарезали поляка в Варшаве» без жодних посилань на джерела, які повідомили їм такі дані.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/13/rosijski-zmi-poshyryuyut-dezinformatsiyu-pro-vbyvstvo-polyaka-ukrayinskymy-bizhentsyamy/

URLs in this post:

[1] Інцидент: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,28436372,atak-nozem-na-nowym-swiecie-w-internecie-pojawilo-sie-nagranie.html

[2] оприлюднила: https://kresy.pl/wydarzenia/polska/zabojstwo-na-nowym-swiecie-policja-publikuje-wizerunek-poszukiwanego-foto-video-18/

[3] публікують: https://aif.ru/politics/world/smert_na_ulice_novyy_svet_ukrainskie_bezhency_zarezali_polyaka_v_varshave

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.