Важливі новини Львова та області за 11 травня

11 Травня 2022
  • Заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Віталій Загайний звільняється з посади. На цій посаді він працював трошки більше року. У середу, 11 травня, в прес-службі Львівської ОВА повідомили, що він написав заяву на звільнення «за згодою сторін». 50-річний Віталій Загайний обіймав посаду заступника голови Львівської ОДА з березня 2021 року. У його підпорядкуванні були департаменти соцзахисту, АПК, цивільного захисту, управління туризму і курортів, служба у справах дітей. До того Загайний працював першим заступником голови Чернігівської ОДА, а раніше очолював «Центр громадянських ініціатив», який займається втіленням різних проектів у сфері місцевого самоврядування.
  • Кабінет Міністрів України спростив процедуру навчання та отримання посвідчення водія. Кабмін прийняв дві постанови, які змінюють діяльність сервісних центрів МВС. Перша постанова змінює процес навчання водіїв та реєстрацію транспортних засобів у період воєнного стану. За ним передбачається, що ті, хто переїхали жити в інше місце, можуть скласти практичний іспит у будь-якому сервісному центрі МВС. При цьому не важливо, у якому саме сервісному центрі складено теоретичний іспит. Отримати посвідчення водія також можна в будь-якому сервісному центрі МВС. Крім того, теоретичне навчання водіїв може проходити дистанційно і його термін скорочено на 20% завдяки ущільненню викладання низки теоретичних тем.
  • Американський фонд Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) анонсував нову програму підтримки релокованих підприємств України. Фонд приєднався до ініціативи підтримки бізнесу на період воєнного стану Львівської обласної військової адміністрації та подвоїть суму безповоротної фінансової допомоги для підприємств, які релокуються до Львівської області. В межах програми WNISEF виділить до 500 000 доларів США безповоротної фінансової допомоги для малих та середніх підприємств, які перенесли свою бізнес діяльність із зони бойових дій до Львівської області. Програма має максимально спрощені бюрократичні процедури, і за сам лише факт формальної перереєстрації підприємницької діяльності у Львівському регіоні, військова адміністрація та WNISEF виділять окремо по 100 000 гривень безповоротної фінансової допомоги. Заохочуючи підприємства до активізації своєї діяльності, WNISEF, та ЛОВА зобов’язались подвоїти цю суму до 200 000 гривень – за умови створення 20 нових робочих місць.  Процес реєстрації та відбору учасників координує департамент економічної політики ЛОВА. WNISEF – фонд з капіталом 150 мільйонів доларів, наданих урядом США. Фонд був утворений в 1994 році з метою підтримки приватизованих та приватних підприємств, а також підприємців в Україні, Молдові та Білорусі.
  • За період з січня по квітень 2022 року підприємства-забруднювачі Львівщини сплатили екологічного податку у сумі 28,6 млн грн, з них зарахування до спеціального фонду обласного бюджету – обласного фонду охорони навколишнього природного середовища –  становить 8,5 мільйонів гривень. До місцевих бюджетів громад скерували – 7,4 млн грн, до державного бюджету – 12,7 млн грн. Екологічний податок є компенсацією підприємствами за забруднення, яке вони здійснюють своєю діяльністю, і сплата якого стимулює скорочення обсягів викидів забруднюючих речовин та формує у забруднювачів більш свідоме ставлення до природних ресурсів.
  • До Львова привезли світовий символ дітей-біженців ляльку Амаль. Співаавторкою якої є співпродюсерка «Зоряних війн». 5-метрова лялька Амаль символізує 10-річну дівчинку-мігрантку із Сирії, яка минулого року пройшла 8 тисяч кілометрів від кордону Сирії до Манчестера у Великобританії у пошуках своєї матері. Її мрія — відшукати найріднішу людину, знову піти до школи та почати нове щасливе життя. Життя дитини, яке у неї вкрала війна. Так лялька стала символом усіх дітей-біженців у світі із гаслом «Не забувайте про нас». Над створенням ляльки працювала ціла команда культових продюсерів та режисерів. Сьогодні Амаль відвідала містечко переселенців у Стрийському парку та зустрілася із сім’ями вимушено переміщених біженців, що тимчасово проживають у модульних будиночках. Амаль разом із командою творців привезла зі собою необхідну допомогу, зібрану у Великобританії для українських дітей.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.