- NGL.media - https://ngl.media -

Уряд спростив правила отримання посвідчення водія

11.05.2022 @ 13:12 в Новини

Кабінет Міністрів України спростив процедуру навчання та отримання посвідчення водія. Кабмін прийняв дві постанови, які змінюють діяльність сервісних центрів МВС. Вони спрощують процедуру отримання прав водія та вносять зміни щодо порядку здачі іспитів.

Відповідні постанови уряд прийняв 10 травня, про це повідомляють [1] на порталі Міністерства внутрішніх справ.

Що змінюють постанови?

Процедура видача прав водія

Перша постанова змінює [1] процес навчання водіїв та реєстрацію транспортних засобів у період воєнного стану. За ним передбачається наступне:

  • Громадяни, які переїхали жити в інше місце, можуть скласти практичний іспит у будь-якому сервісному центрі МВС. При цьому не важливо, у якому саме сервісному центрі складено теоретичний іспит.
  • Теоретичне навчання водіїв може проходити дистанційно за допомогою платформ Zoom, Skype, Google meet і т.д.
  • Громадяни, які переїхали в інше місце, можуть отримати посвідчення водія в будь-якому сервісному центрі МВС, незалежно від місця складання теоретичного та/або практичного іспитів.
  • Для водіїв категорії B (легкові авто) та C1, C, С1Е, CE (вантажні авто з причепом) скоротять термін навчання на 20%. Ущільнять викладання таких тем, як «будова і технічне обслуговування транспортного засобу», «етика водія транспортного засобу» і т.д.

Зміни правил навчання у автошколах

Ще однією постановою Кабмін вніс зміни [2] до правил підготовки водіїв.

  • Навчання в автошколі розділяється на два етапи. Перший ‒ теоретична підготовка. За ним слухач отримає відповідне свідоцтво. Воно чинне впродовж одного року. Другий етап – практичне керування транспортним засобом. Після якого теж видається свідоцтво. Його термін дії ‒ два роки.
  • Навчання в автошколах можна розділити. Наприклад, практичну підготовку можна проходити у одній автошколі, а теоретичну частину – в іншій.
  • Скасовується внутрішній теоретичний іспит в автошколі. У автошколі складатимуть виключно іспит з водіння. Однак допуск до практичних занять з водіння відбуватиметься лише після успішного складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС.
  • Також практичний іспит можна скласти в будь-якому сервісному центрі МВС, незалежно від того, де складався теоретичний іспит.
  • Особи, які позбавленні прав керування, можуть скласти іспити та отримати повторно права у будь-якому центрі МВС (раніше це відбувалось за місцем реєстрації).

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/11/uryad-sprostyv-pravyla-otrymannya-posvidchennya-vodiya/

URLs in this post:

[1] повідомляють: https://mvs.gov.ua/uk/news/uryad-sprostiv-proceduru-otrimannya-posvidcennya-vodiya?fbclid=IwAR0vI__CU8T_6vKLFCaXqxx758Wz6m5VobCRw7LJo4YJMQlazmRypCyYHXQ

[2] зміни: https://mvs.gov.ua/uk/news/uryad-zminiv-proceduru-zdaci-ispitiv-ta-otrimannya-posvidcennya-vodiya-u-servisnix-centrax-mvs

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.