Важливі новини Львова та області за 10 травня

10 Травня 2022
  • З початку військової агресії росії з місцевих бюджетів Львівщини на заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, заходи та роботи з територіальної оборони  вже залучено понад 25 млн грн. Про це сьогодні повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації. Крім того, сформовано резервний фонд загальним обсягом понад 340 млн грн. За оперативною інформацією територіальних громад з цього фонду спрямовано більше 30 млн грн на посилення обороноздатності країни. Кошти передбачаються на заходи мобілізації, підготовки до територіальної оборони, матеріально-технічного забезпечення суб’єктів територіальної оборони, облаштування кімнат зберігання зброї, укриттів, блокпостів, створення навчально-матеріальної бази, продовольчого резерву, придбання пального, обладнання, інвентарю тощо (генератори, радіостанції, сигналізації, військові аптечки, тактичні розгрузки, засоби відеоспостереження та ін.).
  • Відомий львівський бізнесмен Григорій Козловський звернувся до Львівської обласної ради з заявою про складання депутатських повноважень. Про це повідомив телеграм-канал «П’ємонт», розмістивши відповідну фото заяви Козловського. Підписана заява була 6 травня 2022 року і завірена нотаріально. А розглянуть її, ймовірно, 19 травня, саме на цей день заплановано засідання обласної ради. Нагадаємо, Козловський був обраний депутатом Львівської обласної ради за списком партії «Європейська солідарність» у 2020 році. Він є власником «Винниківської тютюновою фабрики»,  «Гранд-готелю», готельно-ресторанного комплексу «Святослав» у Винниках тощо. Також Козловський відомий скандальною активністю на будівельному ринку Львова.
  • Львівська військова адміністрація повідомила про виплату першого траншу фінансової допомоги аграріям. Її реалізовує департамент агропромислового розвитку у межах програми підтримки та розвитку сільського господарства. Сума виплат склала 468 тис. грн. Кошти перерахували сімом підприємствам. Серед них п’ятьом виплатили відшкодування відсотків за залученими кредитами та фінансовим лізингом. Це 168 тис. грн сумарно. А ще двом аграріям надали кредитів на 300 тис. грн. Загалом, для виконання програми, з бюджету виділили 22 млн грн для фінансової допомоги фермерам. Подаватись на програму можуть сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, приватні підприємці та фізичні особи. А кошти виділяють на компенсацію відсотків за кредитами, закупівлю насіння та утримання корів.
  • Львівська обласна прокуратура разом із правоохоронцями затримала вантаж із новим одягом, який перевозили під виглядом гуманітарної допомоги. Загальна вартість товару становила 11 млн грн. Під час обшуків у вантажівці та напівпричепі виявили 144 мішки із одягом та стільки ж мішків із взуттям. Це понад 3,5 тис. пар нового взуття різних марок, в тому числі відомих брендів. За попередніми даними, загальна вага вилученого товару понад 7,6 тонн. При цьому, в офіційних документах, і вага, і вид вантажу вказувались інші. Тому правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 3. ст 358 ККУ (підроблення документів за попередньою змовою групою осіб). Наразі основних фігурантів схеми ще не затримали. Слідчі дії тривають.
  • Історико-культурний заповідник у Звенигороді збільшив години роботи і приймає самостійних відвідувачів та групи туристів. Кажуть, що вже організували роботу так, що можуть одночасно приймати туристів і зберігати експонати у безпеці. Саме тому в експозиції немає артефактів, але натомість присутня мультимедійна складова завдяки який можна «заглянути» в інтер’єри будівель стародавнього міста. Окрім цього, як і раніше, доступними для огляду є тури середньовічним містом у віртуальній реальності. На сьогодні тут екскурсійний супровід груп можливий лише за попереднім записом. Зголошуватись потрібно щонайменше за два дні до планованого візиту за телефоном: +380 93 258 0817. Водночас для самостійного відвідування музею попередній запис не потрібний. Чекають відвідувачів щодня, окрім понеділка, з 12:00 до 18:00 год.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.