Митниця визначила пункти пропуску для розмитнення авто

09 Травня 2022

Фото ілюстративне

Кабінет Міністрів скоротив кількість прикордонних пунктів, на яких можна розмитнити автомобілі, придбані громадянами за кордоном. Раніше розмитнити авто можна було на кожному із пунктів пропуску держкордону, зараз це можливо лише на трьох постах.

Відповідна постанова прийнята ще 3 травня і набула чинності ще у день публікації, але відповідне повідомлення Державна митна служба опублікувала 9 травня.

Тому, щоб розмитнити автомобіль для приватних потреб потрібно їхати на такі пункти:

  • «Устилуг» (на кордоні з Польщею);
  • «Грушів» (на кордоні з Польщею);
  • «Малий Березний» (на кордоні зі Словаччиною).

Нагадаємо, що про подібне обмеження говорили раніше. Наприклад, заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм говорив, що з 25 квітня розмитнити автомобіль для власних потреб можна буде лише на деяких пунктах пропуску. Це мовляв, для того, щоб волонтерські та гуманітарні вантажі не простоювали у чергах. Він називав 7 пунктів, але на практиці, відповідного розпорядження на той час не було.

Як раніше писали «Наші гроші. Львів», за квітень через пункти пропуску Львівської області ввезли понад 5 тисяч автомобілів. Таку кількість автомобілів оформили за період від 6 по 28 квітня 2022 року. При цьому варто зазначити, що закон про нульове розмитнення фактично почав діяти 17 квітня.

Чи причина черг у нульовому розмитненні?

За даними Інституту дослідження авторинку, у квітні 2022 року, після початку дії «нульового розмитнення», в Україну завезли 30 тисяч автомобілів. Ця цифра не є аномально великою. Адже у інші періоди до війни ввозили 40-50 тис. автомобілів щомісяця.

Відтак, причиною значних черг на кордоні стало не так збільшення авто, як перебудова логістичних зв’язків. Через відсутність поставок портами та авіашляхами західний кордон фактично є єдиним шляхом імпорту. Ажіотажу додає прагнення людей встигнути придбати автомобілі без мита. Оскільки цей закон діятиме лише на період воєнного стану.

Станом на 8 травня майже на кожному пункті пропуску у Львівській області у черзі було від 200 до 570 легкових автомобілів. При цьому пункт пропуску розмитнював середньому по 50 автомобілів за добу.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.