- NGL.media - https://ngl.media -

Уряд вніс зміни до соціальної програми «Прихисток»

05.05.2022 @ 08:30 в Новини

Кабінет міністрів вніс зміни [1] до соціальної програми «Прихисток». Зокрема,  зміни стосуються компенсації витрат за тимчасове розміщення переселенців. Тобто щодо відшкодування комунальних платежів домовласникам, які безоплатно розміщують внутрішньо переміщених осіб. Зараз це близько 450 грн за одну особу.

Як повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, ці зміни дозволять залучити додаткові кошти на програму за рахунок міжнародної допомоги. Вже укладено меморандум про співробітництво з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців. Таким чином ООН додатково профінансує програму на 500 тис. доларів щомісяця впродовж пів року. Також тривають перемовини із Данською та Норвезькою радами біженців та Товариством Червоного Хреста України.

Зміни в програмі:

  • Розширюється перелік осіб, які можуть отримати компенсацію. Раніше на програму могли подаватись лише домовласники. Тепер компенсацію можуть отримати орендарі житла державної та комунальної власності, спадкоємці та представники власників на підставі довіреності.
  • Заяву на відшкодування можна буде подати в електронній формі, а не лише особисто. Це дозволить отримувати компенсацію тим, хто розмістив переселенців, але сам зараз не проживає вдома.
  • На компенсацію комунальних послуг зможуть претендувати лише ті, хто не має боргів за оплату комунальних послуг.
  • Гроші міжнародних організацій використовуватимуть для оплати тим заявникам, які прихистили чотирьох і більше осіб; осіб з інвалідністю; старших шістдесяти років; одиноких матерів; членів багатодітних сімей; членів сімей загиблих захисників України та представників вразливих групи населення.

Платформу [2] «Прихисток» розробили 25 лютого — за добу після початку повномасштабної війни як волонтерський проєкт для пошуку житла переселенцям. А у квітні платформа стала державним веб-ресурсом. Зараз на сайті понад 13 тис. актуальних пропозицій щодо житла в Україні та ще 3 тис. — за кордоном. За даними Мінрегіону, програма допомогла знайти житло 170 тис. внутрішньо переміщеним особам.

Програма компенсації комунальних послуг для домовласників, які надали прихисток вимушеним переселенцям, почала діяти з 22 березня 2022 року. А перші нарахування за нею відбулись після 20 квітня (для тих, хто зареєструвався до 1 квітня).

Нагадаємо, як повідомляли [3] раніше «Наші гроші. Львів», офіційно у Львівській області за березень прихистили 2 269 внутрішньо переміщену особу. За них сплатили 189,6 тис. грн компенсації. Також в Львівській ОВА повідомляли, що у квітні заявок на компенсацію подали в кілька разів більше. Зараз в адміністрації зводять дані отримані з територіальних громад і точні цифри оприлюднять за декілька днів.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/05/uryad-vnis-zminy-do-sotsialnoyi-programy-pryhystok/

URLs in this post:

[1] зміни: https://ips.ligazakon.net/document/view/KP220490?an=8

[2] Платформу: https://prykhystok.gov.ua/

[3] повідомляли: https://ngl.media/2022/04/13/u-kvitni-na-lvivshhyni-vyplatyat-majzhe-200-tys-grn-za-programoyu-pryhystok/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.