Важливі новини Львова та області за 4 травня

04 Травня 2022
  • У Львові вдвічі зменшили кількість блокпостів на дорогах – залишили вісім на в’їздах та виїздах у місто. Таке рішення ухвалив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. З 18 існуючих блокпостів у Львові залишать вісім, ще 12 діятимуть в області в режимі спостереження. Досі на території Львівщини були облаштовані 30 офіційних блокпостів. Рішення прийняте за результатами консультацій з правоохоронцями та військовими. Натомість в ЛОВА кажуть, що буде посилено режим патрулювання і відпрацювання за орієнтуванням. На початку повномасштабної агресії Росії проти України на Львівщині було облаштовано 544 блокпости, у березні, їх кількість скоротили до 100, а згодом – до 30.
  • У Львівській області затвердили комплексну програму підтримки та розвитку сільського господарства зі змінами до умов воєнного стану. Вона передбачає фінансову підтримку у вигляді часткового відшкодування вартості насіння – до 50 % вартості насіння, але не більше ніж 50 тис. грн одному суб’єкту підприємництва. Відшкодуванню підлягає вартість, зокрема, гречки, проса, олійного льону, квасолі, гороху, вики, бобів, гірчиці тощо. Для отримання фінансової підтримки претенденти мають подати документи департаменту агропромислового розвитку до 15 червня поточного року. Перелік документів є на сайті ЛОВА.
  • Кабінет міністрів України визначив механізм викупу та будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Відповідний порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. №495 «Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб». Згідно з постановою, вартість будівництва 1 м. кв. загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість житла, яка у Львівській області становить приблизно 16 тисяч гривень за 1 кв. метр. Житло має бути прийняте в експлуатацію та придатне для постійного проживання (з урахуванням проведених у ньому оздоблювальних робіт). Приміщення надаватимуть переселенцям безкоштовно (не менше 6 кв метрів на одну особу) у тимчасове користування на термін до одного року з можливістю продовження на наступний термін. Це житло не підлягає приватизації, обміну та поділу, передачі їх у піднайм, використання для вселення до них інших осіб.
  • План доходів обласного бюджету перевиконали на 6%. За даними оперативних підсумків бюджетування за доходами з січня по квітень цього року по обласному бюджету фіксують перевиконання плану та зростання надходження платежів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, до загального фонду місцевих бюджетів Львівщини надійшло 7,7 млрд грн податків. Це на 1,5 млрд грн або на 24 % більше від надходжень за відповідний період торік. До загального фонду обласного бюджету мобілізували 1,2 млрд грн, що становить 129 % до надходжень за відповідний період 2021. До державного бюджету платники області мобілізували 18 млрд грн податків, що на 2 млрд грн або на 13 % більше порівняно з аналогічним періодом 2021 року.
  • У Солонківській територіальні громаді біля Львова вирішили одну з вулиць, що мають змінити назви в результаті дерусифікувати, назвати на честь прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. Таке рішення прийняв виконком місцевої сільради. Яку саме вулицю в Солонці назвуть іменем Бориса Джонсона ще вирішують. Також перейменують низку інших вулиць.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.