Важливі новини Львова та області за 3 травня

03 Травня 2022
  • Росіяни нанесли масований ракетний удар по заходу України. Із 6 випущених ракет дві збили сили протиповітряної оборони, три влучили по Львову, а одна – по Закарпаттю. Як у Львові, так і на Закарпатті постраждали електричні підстанції, у Львові двоє людей отримали осколкові поранення. У деяких районах відсутнє електропостачання, оскільки обстрілами пошкоджені три підстанції. Крім того є серйозні пошкодження комунальної інфраструктури, повилітали вікна в деяких будинках, пошкоджено 60 гаражів. Є перебої з подачею водопостачання, а також з електропостачанням медичних закладів. За повідомленням голови ЛОВА Максима Козицького, росіяни випустили ракети по заходу України, ймовірно, з Каспійського регіону. У Львові осколкові поранення середньої важкості отримали двоє людей, які перебували неподалік вибухів. Загалом російські війська випустили по території України 18 ракет. Уперше ракета прилетіла на Закарпаття, на Кіровоградщині є загиблі та постраждалі, на Волині спрацювали сили ППО. Також росіяни вдарили ракетами по Дніпропетровській, Київській, Донецькій та Одеській областях.
  • Поліція на Львівщині викрила шахрая, який продавав волонтерам неякісні пластини для бронежилетів. Загалом він домовився про постачання 600 бронеплит-підробок, виготовив 150 з них та отримав за них гроші. Як повідомила Нацполіція, у березні 20-річний мешканець Золочівського району отримав із закордону на потреби військових пластини відповідного стандарту для бронежилетів необхідного класу захисту. Замість того, аби передати ці пластини волонтерській організації, він їх продав їх. А потім самостійно виготовив пробну партію зі 150 підроблених бронеплит, які продав волонтерам. Волонтери при перевірці якості отриманих пластин з’ясували, що вони не витримували пострілу кулі автоматичної зброї калібрів 5,45 і 7,62 мм та фактично не відповідали вимогам нормативів відповідного класу захисту. За інформацією Львівської обласної прокуратури, загалом чоловік отримав 140 тис. грн. Через підозру у шахрайстві, йому загрожує до трьох років ув’язнення.
  • Набрав чинності наказ Мінагрополітики, який затверджує форми для проведення державної реєстрації договорів землі. Йдеться про затвердження форми книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Наказ важливий для територіальних громад, оскільки дозволить швидко і законно передавати в оренду вільні земельні ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності. Відтак, аграрії Львівщини зможуть залучити ці землі до сільськогосподарського обороту та наростити обсяги виробництва. Тепер, такі Книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану будуть вести районні військові адміністрації в паперовій та електронній формах.
  • Львівський IT-кластер профінансує модернізацію технічного забезпечення аналітичного та командного центрів повітряного командування «Захід». Проєкт «Sky» передбачає модернізацію центрів, які здійснюють моніторинг неба та відбиття атак ворога з повітря. Тут буде повністю замінено комп’ютерну техніку, мережеве обладнання та екрани для виведення зображення навігаційних систем. На другому етапі проєкту відбудеться модернізація операційних центрів командування. Учасники проєкту не розголошують вартість модернізації технічного забезпечення, а також інші деталі проекту з міркувань безпеки. Нагадаємо, раніше львівський IT-кластер, до якого входять понад 200 ІТ-компаній, вже створив разом з ПвК «Захід» чат-бот «Щось летить», за допомогою якого можна повідомляти про підозрілі літальні об’єкти, а також систему точного розпізнавання облич.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.