- NGL.media - https://ngl.media -

У квітні Львівська митниця оформила понад 5 тисяч авто «без мита»

02.05.2022 @ 13:54 в Львів,Новини

З моменту запровадження безмитного ввезення автомобілів через прикордонні  пункти пропуску Львівської області ввезли понад 5 тисяч автомобілів. Про це повідомили у Львівській регіональній митниці в коментарі «Нашим грошам. Львів». Таку кількість автомобілів оформили за період від 6 по 28 квітня 2022 року.

У прес-службі митниці також повідомили, що в середньому за день розмитнюють 300-400 автомобілів. Дані про найдорожчі або найпопулярніші автомобілі у відомстві не збирають.

Разом з тим у митниці не підтвердили заяву заступника міністра інфраструктури Мустафи Найєма про те, що з 25 квітня розмитнити автомобіль для власних потреб можна буде лише на деяких пунктах прописку. Нагадаємо, як повідомляв [1] Наєм, обмежений перелік пунктів пропуску створено для того, щоб волонтерські та гуманітарні вантажі не простоювали у чергах. Наразі у митниці немає таких наказів, а відповідні рішення зараз «на рівні розмов», тому розмитнення відбувається на всіх пунктах пропуску.

Голова Інституту дослідження авторинку Станіслав Бучацький більш відвертий в оцінках заяви заступника міністра інфраструктури і називає її «пшиком в соцмережі». Він наголошує, що на даний час відсутні будь-які нормативні документи, які розмежували б приватні та волонтерські потоки.

«Митники не мають права відмовити в оформленні, бо закон зараз такий, що людина має право прибути в будь-який пункт пропуску. Тому це обмежилось лише словами в соцмережі», ‒ пояснює Бучацький.

Авто і черги

За даними Інституту дослідження авторинку,  у квітні 2022 року, після початку дії «нульового розмитнення», в Україну завезли 30 тисяч автомобілів. Ця цифра не є аномально великою і фактично відповідає ринковим реаліям останніх років – 40-50 тис. автомобілів щомісяця.

А щодо черг на пунктах пропуску, то вони справді не характерні для останніх років і їхня наявність експерт авторинку пояснює не надмірним попитом і змінами в законодавстві, а тим, що це фактично єдиний шлях.

«Черги формуються тому що в нас немає портів і доставки авіарейсами, – пояснює Бучацький. – Зараз в нас перебудовуються всі логістичні зв’язки. Крім того, у нас кордон ‒ це завжди проблема черг. І рік, і два роки тому були черги. Але зараз всі думають, що чергу створили люди, які купили машини, але це маніпуляція».

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/02/u-kvitni-lvivska-mytnytsya-oformyla-ponad-5-tysyach-avto-bez-myta/

URLs in this post:

[1] повідомляв: https://www.facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup/posts/951006428920853

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.