У Мін’юсті анонсують відкриття ринку нерухомості

21 Квітня 2022

Фото ілюстративне. Джерело: lexinform

Кабінет Міністрів України погодив нормативний документ, що стосується роботи реєстрів та нотарусів під час воєнного стану.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська. За його словами, це «великий, глобальний і значний нормативний документ». Текст постанови наразі не оприлюднений на порталі Кабміну. Однак Малюська заявив, що документ вже найближчими днями відкриє ринок нерухомості. Також знімуть частину обмежень щодо реєстраційних дій юридичних осіб та підприємців.

Нагадаємо, що наразі забудовники відновили роботи на понад половині будівельних майданчиків у Львові та на кожному п’ятому в Україні. Але право власності на придбане житло на даний час не реєструють. Адже з початку повномасштабної війни доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно закрито. Це було зумовлено загрозою зламу реєстрів. Ті, хто хотів придбати житло, могли оформити придбання за так званим «попереднім договором». Але він, фактично, не надав майнових прав покупцеві.

Знищене майно  

У Мін’юсті також нагадали про те, що власники житла, знищеного чи пошкодженого через військові дії, можуть подавати інформацію про це через портал «Дія». Це можуть робити і нотаріуси. Якщо йдеться про багатоквартирні будинки, то дані слід подавати лише про власну квартиру. Далі ці повідомлення опрацьовуватиме спеціальна комісія, яка оцінюватиме збитки. Також окремо потрібно буде подати заяву до поліції про кримінальне правопорушення.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.