«Обратно к братишкам»

Росіяни посилають в Україну кримських спецпризначенців, штабних офіцерів та судових приставів
21 Квітня 2022

Завдяки розгалуженим соціальним зв’язкам та активності одного із російських військових у закритому чаті соціальної мережі ВКонтакті нам вдалося ідентифікувати низку бійців, причетних до воєнних злочинів на території України і готових коїти їх знову.

*тут і далі цитати окупантів подаємо мовою оригіналу, пунктуація і граматика збережені

Срецпризначинець Олєг Соболєв з’явився у групі 6 березня.

«Привет всем) На несколько дней вышли от туда (з території України – редакція). Потом обратно к братишкам) Проспал всю ночь и весь день. До сих пор морально не могу в себя прийти…», – написав він.

«Морально прийти в себе» Олєг Соболєв, ймовірно, не може після його першого вторгнення в Україну. Його 115-а окрема бригада спеціального призначення (військова частина 6939) федеральної служби військ національної гвардії РФ була однією з перших, які напали на Україну 24 лютого 2022 року.

Соболєв жаліється, що за наказом командувача Південним округом військ росгвардії РФ генерал-лейтенанта Ігоря Ніколаєвіча Турчєнюка, йому довелося відмовитися від відпустки.

«Мне вообще по приказу командующего округом отпускной сдать сказали. И первым заходом поехал», – написав він колегам в чаті.

А в переписці зі ще одним бійцем, Дєнісом Вєтровим, він також розповів, що цей «перший захід» став останнім для третини бійців його групи.

Соболєв: Ну нас изначально было 24 человека, потом осталось 17 и 2 сухпая на сутки на 17 человек

Вєтров: А куда они делись?

Соболєв: Кто?

Вєтров: 7 человек

Соболєв: Брат, давай не буду говорить…

Вєтров: А ой. Кошмар

З моменту створення 115-ї окремої бригади спецпризначення нею командує Алєксєй Алєксандровіч Магутін, очевидно, на думку росіян, успішно, адже у 2019 році Володимир Путін присвоїв полковнику Магутіну звання генерал-майора.

Алєксєй Магутін, ліворуч, вшановує пам’ять жертв масового вбивства у Керченському політехнічному коледжі, 2021 р. Фото: «Симферополь. БеZ формата»

Олєг Соболєв народився 27 вересня 1998 року у станиці Криловській Краснодарського краю. Але вже три роки живе в окупованому Криму і за контрактом служить у Керчі.

Олєг Соболєв. Фото з чату ВКонтакті

Спецпризначенці в Росії займаються так званою «антитерористичною» діяльністю. Це пошук та ліквідація незаконних збройних формувань, придушення масових заворушень, затримання особливо небезпечних злочинців та звільнення заручників. Проте 115-а бригада має особливе завдання – охорона Кримського мосту через Керченську протоку, що з’єднує півострів з Росією.

Бригада створена 10 липня 2018 року, тобто за декілька місяців після відкриття мосту і саме для його охорони. У бійців бригади різнопланова підготовка і для війни, і для терору. Вони стрибають з гвинтокрилів, десантуються з літаків, занурюються у Чорне море. Але, виконують часами і інші завдання. Як стало відомо з переписки Соболєва, 13 березня, за тиждень після боїв в Україні, його бригаду направили виконувати інше завдання.

«Сегодня ночью задача веселая будет. Бардель накрывать. Штурмовал бордель уже не один раз. Угарно. Мне вот интересно, почему полиция на такие мироприятия тянет спецназ а не омон. Это же по сути их работа, а не наша. Ну собр, но не спецназ же», – дивувався він.

Олєг Соболєв. Фото з чату ВКонтакті

Того ж 13 березня Соболєв, після штурму борделю, перевіряв фізичну підготовку новобранців:

«Принимал фп (фізичну підготовку – редакція) у кандидатов в роту, в конце спаринги, из четверых одного пропустил. Мне в группу не хватает человека, чтобы ехать в командировку. Из всех смог удивить только один, да и характер только у одного есть», – поділився він спостереженнями.

А за два дні до того їздив на стрільби як інструктор.

«На стрельбы ездил, как инструктор для только пришедших на контракт ко мне в роту 18-19 лет. Следующий заезд с ними будет», – писав він.

Вже 22 березня працював позаштатним санітарним інструктором:

«Пол дня молодых на понт брал, чтобы уколы ставили себе 🙂  Ну для обучения обычный физ раствор. В ногу», – писав він.

І приблизно в той самий час жалівся ще одному колезі Кіріллу Сідорову:

Соболєв: Уже четвёртые сутки пошли на работе

Сідоров: Домой не отпускают?

Соболєв: Да завтра наконец-то пойду

Сідоров: Усиление? Или так дурь?

Соболєв: Усиление

Сідоров: У нас с понедельника начнётся

Соболєв: Да у нас тоже что-то опять намечается

Сідоров: Вот-вот. Не здоровое что-то!

Соболєв: Да уже не много напрягает эта вся ситуация, по факту я даже на квартире не живу, с 7 числа (березня – редакція) я может неделю по был дома и все.

До речі, за свою різнопланову роботу Олєг Соболєв отримує 62,3 тис. російських рублів на місяць, за курсом це приблизно 750-800 доларів.

«Росгвардия, именно войска, не сотрудник. Вот, смотри, я рядовой солдат получаю 47. Поднаем отдельно 11500, ветеранка 3800, надбавки такие за то что служу в спецназе. Мне платят за антитеррор. ФП (фізична підготовка – редакція) у меня не доплачивают, за класность чисто. Работаю 3/3. Сейчас с графиком сложнее из-за ситуации», – розклав свою зарплату  Соболєв.

Штабіст Стєкольніков

А щодо його співрозмовника Сідорова, то його нам теж вдалось ідентифікувати. Кірілл Сідоров в реальному житті – це майор Кірілл Стєкольніков. Народився 23 вересня 1985 року у Волгограді. Веде сторінку в Однокласніках.

Кірілл Стєкольніков. Фото з чату ВКонтакті

Стєкольніков служить у Санкт-Петербурзі в Об’єднаному стратегічному командуванні Західного військового округу. Це одна з п’ятьох військово-адміністративних одиниць РФ, що об’єднує Ленінградський та Московський військові округи, Балтійський флот, повітряні сили та протиповітряну оборону. Командуванню підпорядковуються військові формування усіх видів і родів військ збройних сил, що дислокуються на його території, окрім ракетних стратегічного призначення та повітряно-космічної оборони.

З 2018 року Західним військовим округом командує герой РФ генерал-полковник Алєксандр Алєксандровіч Журавльов. До того, протягом двох років, Журавльов командував угрупованням збройних сил РФ у Сирії.

Алєксандр Журавльов. Фото: Vesti.ru

Майор штабу Західного військового округу Кірілл Стєкольніков зізнався у чаті, що ще до повномасштабного вторгнення в Україну, у грудні 2021-го, був на військових навчаннях біля українського кордону.

А вже 20 березня цього року розповідав, що вони готуються і вже 2 або 3 квітня поїдуть в Україну. Ще перед цим запланованим виїздом він знову з’явився в чаті 26 березня і повідомив:

«Сложная неделя была. Боролись с невидимым противником на службе, точнее сказать выдуманным! Сложилось впечатление, что нами командуют очень серьёзные люди, которые готовятся к войне с инопланетянами».

Ймовірно, тут йдеться про навчання ще на території Росії. З того часу Стєкольніков не виявляв активності в чаті, ймовірно, він на території України.

Кірілл Стєкольніков. Фото з чату ВКонтакті

Ба, знайомі все обличчя!

Керченський боєць Олєг Соболєв загалом веде активне соціальне життя в мережі ВКонтакті і має дуже розгалужені зв’язки. Зокрема, ми побачили його розмову із вже відомим нам російським військовим Алєксєєм Мєльошкіним – командиром взводу військової поліції 1-го гвардійського танкового Чортківського полку (військова частина 16544). Мєльошкін – герой статті «Всё плохо. Сам в церковь ходил сегодня. Просил помощи», – командир мотострільців РФ».  Саме з Мєльошкіним Соболєв ділився досвідом щодо телефонного зв’язку:

Соболєв: Мути там сразу местную симку, наши там мало работают

Мєльошкін: Теле2 если через ручные настройки сеть выбирать на водофон, то через +7 можно дозвониться. Местную через пару звонков блокируют

Соболєв: Вот поэтому ее лучше использовать для телеграмма

Батальйонно-тактична група Алєксєя Мєльошкіна вдерлася до нас 15 березня. Це було друге бойове відрядження Мєльошкіна в Україну. З того часу, а це вже понад місяць, командир взводу поліції Чортківського танкового полку жодного разу не виходив на зв’язок.

«Сшить пятиточку»

Вранці 11 квітня група керченської 115-ї окремої бригади спецпризначення разом з Олєгом Соболєвим вчергове вторглися на нашу територію.

«Доброе утро) Вернусь через несколько дней»,  – написав він.

Олєг Соболєв. Фото з чату ВКонтакті

Вилазка направду була короткою – дві доби.

«Да я не надолго вернулся. Пока в себя приду после командировки. Но отдыхом не пахнет Работы очень много. Нужно пойти кевларовые пакеты купить и сшить себе напашник и пятиточку», – вже 13 квітня рапортував Соболєв у ВКонтакті.

Він також розповів, що командування нацгвардії поповнило втрати особового складу 115-ї керченської бригади 18-19 річними новобранцями, яких вже 3-го травня, після двох місяців підготовки, відправляє у тримісячне бойове відрядження. Про це 15 квітня Олєг Соболєв розповів ще одному чатівцю Дєнісу Бєлякову.

Соболєв: Салам, братец

Бєляков: Салам

Соболєв: Как оно?)

Бєляков: Да пи…. и еще раз пи….. Как сам?

Соболєв: 22,23,24,выходные. С 25 числа пропаду) (мова йде про квітень – редакція)

Бєляков: Туда? (в Україну – редакція)

Соболєв: На слаживание. В мае туда. На три месяца нужно к братика ехать.

Бєляков: Я от туда. Но в мае снова и на долго. Я тебе потом напишу в лс по этому вопросу

Соболєв: Лучше в телегу

Бєляков: Точно. А то тут дырявая херня

Соболєв: Именно

Пристав для нацистів 

Чоловік, який у травні збирається на довго їхати в Україну, це Дєніс Бєляков – 2 вересня 1988 року народження, ще один представник Санкт-Петербургу. Бєляков сержант, проте звання не військове, він працює у Федеральній службі судових приставів, що слідкує за порядком під час судів, контролює виконання судових і не тільки актів та підпорядковується російському Мін’юсту.

Дєніс Бєляков, фото з чату ВКонтакте

Завдяки його переписці ми довідались про деякі подробиці щодо діяльності росіян у так званих республіках ДНР та ЛНР.

«Сегодня с СПБ (Санкт-Петербурзі – редакція) двум нацистам из ДНР дали по 40 лет строгого. Хрен выйдут. На следующей неделе еще поеду за одной партией», – 12 березня написав Бєляков.

Активно працює Бєляков і з російськими громадянами. До прикладу, 13 березня у Санкт-Петербурзі відбувався антивоєнний мітинг, затриманих активістів поліція відразу везла до суду.

«В суде))) Ждем митингующих. Сегодня на прашке собираются («Апраксін двор» або Апрашка – ринкова площа у Санкт-Петербурзі – редакція). Питерских очень мало. В основном Псков, Новгород, Иркутск, Архангельск. Суды дают штрафы по 30к », – розповів як провів день судовий пристав Бєляков.

Вже 7 квітня Бєляков оприлюднив фото з поїзда зі словами: «Мчим. В минск а там на укр. Всем до встречи. Вернусь через неделю другую», – написав він.

До Санкт-Петербургу Бєляков повернувся 17 квітня.

 «Здрасти. Домой ночью приехал. Все до середины мая я дома. Сегодня бухать дня 2. А может 3. Я отдыхаю. Все я ушел», – повідомив він в мережі.

17 квітня керченський спецпризначенець Олєг Соболєв також провів з алкоголем. Але перед «командировкой»: «Крайний раз перед командировкой. Бухаю. Спецназу пить нельзя в клубахГражданских нагнули на бутылку виски за 9к».