- NGL.media - https://ngl.media -

У Львові виявили незаконне будівництво

20.04.2022 @ 14:59 в Новини

Львівська міська інспекція Держархбудконтролю виявила незаконне будівництво багатоквартирного будинку у 6-у Скнилівському провулку. Про це повідомив [1] заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

За його словами, забудовник у грудні 2019 року отримав будівельний паспорт на зведення індивідуального житлового будинку у провулку. Це мав бути двоповерховий будинок із цокольним приміщенням. Зараз забудовник звів вже чотири поверхи, а будинок виглядає як багатоквартирний.

Через те, що будівництво ведеться у воєнний час, інспекція не може його зупинити, адже згідно із постановою [2] Кабміну, на час воєнного стану припинили проводити заходи державного нагляду (контролю). Саме такі повноваження мало ДАБК. Тому інспекція не може штрафувати, проводити перевірки та давати приписи про зупинення будівництва.

У коментарі [3] ZAXID.NET керівник міської ДАБК Тарас Павлишин повідомив, що зараз інспекція ДАБК готує позов, щоб зупинити це будівництво у суді.

Водночас експерт із містобудування Георгій Могильний сумнівається, що суд стане на сторону інспекції:

«Для того, щоб в суді щось від забудовників вимагати, у нас є органи, які мають право проводити перевірки. Якщо це клас будівництва СС1 та СС2, то це ‒ ДАБК, а якщо СС3 ‒ ДІАМ (Державна інспекція архітектури та містобудування). Якщо перевірка заборонена, ніхто не зможе довести, що це незаконна забудова».

Також Георгій Могильний зазначає, що для того, щоб перевірити твердження про початок незаконного будівництва багатоквартирного будинку, потрібна офіційна перевірка органу ДАБК. А також рекомендує звернутись до поліції:

«Єдиний варіант ‒ звернутись до поліції. Вона може відкрити кримінальне провадження по статті «самоправство». Відхилення від початкового проєкту – це переважно адміністративна відповідальність, але може також класифікуватись як самоправство. І в рамках кримінальної справи через суд, на час розслідування, поліція зможе накласти арешт на будинок та заборонити будівництво. Також, якщо забудовник почав продаж квартир, то його можна спробувати притягнути за статтею «шахрайство», оскільки у нього немає відповідних документів на багатоквартирний будинок, а він залучає кошти приватних інвесторів».

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/04/20/u-lvovi-vyyavyly-nezakonne-budivnytstvo/

URLs in this post:

[1] повідомив: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=371019108371178&id=100063892742902

[2] постановою: https://ips.ligazakon.net/document/view/kp220303?utm_source=jurliga.ligazakon.net&utm_medium=news&utm_content=jl03

[3] коментарі: https://zaxid.net/u_lvovi_viyavili_nezakonne_budivnitstvo_bagatopoverhivki_n1541376

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.