Начальника львівського Держгеокадастру підозрюють у незаконній роздачі земель на 113 млн грн

20 Квітня 2022

Фото ілюстративне

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру начальнику Головного управління Держгеокадастру у Львівській області. Про це повідомили в ДБР 20 квітня.

Посадовця підозрюють у незаконній роздачі 26,7 га комунальної землі на території Зимноводівської сільської ради. Вартість ділянок оцінюють у 113 млн грн.

У повідомленні ДБР йдеться про встановлений факт підписання начальником львівського Держгеокадастру наказів про затвердження проектів землеустрою щодо відведення та передачі земельних ділянок. Ці дії призвели до збитків для громади у розмірі понад 480 тис. грн.

Кримінальне провадження ведуть за ч. 1 та 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень) та ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

ДБР не називає імені посадовця. На сайті Головного управління Держгеокадастру у Львівській області начальником вказано Андрія Кавецького. Редакція не змогла додзвонитись в управління, там не підіймають слухавку.

Що відомо про землю

Як з’ясувала редакція із відкритих джерел, мова йде про 26,7 га на території Зимноводівської сільської ради, які перебували у користуванні ТОВ «Фірма «Галімпекс-Склодзеркальний завод».

Розслідування щодо цієї землі розпочали саме за зверненням Зимноводівської сільради про те, що посадові особи Головного управління Держгеокадастру у Львівській області протиправно прийняли рішення для відчуження та розподілу цієї земельної ділянки, хоч така перебувала у комунальній власності сільради.

17 листопада 2021 року постановою слідчого з ДБР кримінальне провадження закрили, однак вже у грудні того ж року прокуратура її скасувала. Відтак, розслідування продовжилось. Відомо, що того ж 2021 року сільрада через Мін’юст скасувала рішення державного реєстратора, який у 2019 році зареєстрував за Держгеокадастром право власності на ці 26,7 га.

У січні цього року Зимноводівська сільрада попросила в судді скасувати арешт на землю, бо потреба у збереженні арешту земельної ділянки відпала, її фактично повернули їм, але водночас наявність арешту перешкоджала їм провести державну реєстрацію землі за собою. 13 січня 2022 року Личаківський районний суд Львова скасував арешт на землю.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.