- NGL.media - https://ngl.media -

Львів – друге місто в Україні за рейтингом прозорості

19.04.2022 @ 14:20 в Новини

Львів посів друге місце в рейтингу прозорості міст проєкту «Transparent cities/Прозорі міста» за 2021 рік, та четверте місце – за підзвітністю. Минулого року місто посідало другу сходинку в обох рейтингах. Місто-лідер обох рейтингів – Маріуполь.

«Рейтинг прозорості 100 українських міст» та «Рейтинг підзвітності 50 українських міст» вже п’ятий рік поспіль презентувала команда «Transparent cities/Прозорі міста». Цього року через війну росії проти України команда проєкту оприлюднила [1] дослідження у скороченому варіанті.


«Ми фіксуємо наявний розвиток та прогрес міст, щоб з перемогою повернутися до їх покращення», – зазначають автори.

Лідер обох рейтингів вже два роки поспіль – Маріуполь. До війни це місто було прикладом у оприлюдненні даних, наданні онлайн-послуг, роботи з геопорталом міста тощо. Далі в рейтингу прозорості за 2021 рік йде Львів, Дніпро, Дрогобич та Мукачево. Вперше в історії дослідження одразу 5 міст перетнули позначку у 80 балів та здобули категорію «прозорих».

Основні результати дослідження показують, що українські міста щороку стають прозорішими: за 5 років середній показник прозорості 100 міст зріс на 62,2%. Найбільше свої результати покращили Червоноград, Новомосковськ, Миколаїв, Мукачево та Охтирка. Загалом 36 міст показали кращий результат у порівнянні з попереднім роком та здобули вищу позицію у «Рейтингу прозорості».

Що ж до списку найбільш підзвітних міст України, то його очолили: Маріуполь, Дніпро, Тернопіль, Львів та Бахмут.

«Результати демонструють, що міста ухвалили важливі рішення щодо публікації даних, бюджету, електронної демократії, стратегій розвитку та регуляторної політики. А головне – виконали не лише вимоги законодавства, а ініціювали створення додаткових послуг та сервісів для комфорту своїх мешканців», – зазначають в «Transparent cities/Прозорі міста»

Крім того, команда авторів дослідження розробила рекомендації, які можуть бути корисними для міст під час воєнного стану. Зокрема йдеться про:

  • впровадження електронної реєстрації заяв на житло;
  • впровадження онлайн-заяв в установи соціальної допомоги;
  • забезпечення розподілу коштів між організаціями громадянського суспільства;
  • публічне оприлюднення обсягів та партій надання гуманітарної допомоги.

Водночас, міським радам рекомендують впроваджувати рішення, що будуть спрямовані на мінімізацію ризиків через російську агресію. Наприклад обмежити доступ до даних, які розміщені офіційних ресурсах міста даних. Йдеться про перелік комунального майна, списки депутатів міських рад, детальні плани територій та генеральний план міста тощо.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/04/19/lviv-druge-misto-v-ukrayini-za-rejtyngom-prozorosti/

URLs in this post:

[1] оприлюднила: https://drive.google.com/file/d/1FkbFfm58VZhVQodwCZVirnbJMdJHfyn7/view

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.