- NGL.media - https://ngl.media -

«Ціни знижуються, але все рівно на 30% вищі, ніж до війни», – ріелтор про оренду житла у Львові

14.04.2022 @ 15:55 в Новини

За інформацією львівських ріелторів, ціни на оренду квартир у Львові підвищилась на 20-30% відносно довоєнного періоду. Але, за даними експертів ринку, ціни знизились відносно березня.

Вартість оренди квартир у Львові була однією із найвищих в Україні і до війни. У середині березня Forbes повідомляв [1], що середнє зростання цін на квартиру у Львові становило 72%. Подекуди ціни підвищували і у 2-3 рази, про що рекомендували заявляти на Гарячу лінію міста. Список недобросовісних орендарів оприлюднив [2] навіть Андрій Садовий (інформацію про таких орендарів щотижня надсилають в Бюро економічної безпеки).

Таку інформацію підтверджує і Олександр Бойко, професійний ріелтор, член Спілки фахівців з нерухомого майна України (СФНУ).

«Ми спостерігали подвійне зростання цін на оренду у березні, коли був дуже великий попит. Зараз ціни потроху знижуються, але все одно на 20-30% вищі, ніж були до початку бойових дій в Україні».

Приблизно такі ж цифри назвав і директор агенції нерухомості Sitalo real estate Валерій Малінка. Хоча визнає, що встановити точну зміну цін доволі складно:

«Розбіг у цінах дуже великий. Якщо це вторинний ринок, то, наприклад, в Рясному 2-кімнатна квартира зараз коштує 8 тис. грн, 3-кімнатна квартира на Костя Левицького ‒ 12 тис. грн. У звичайний час вона б коштувала 10 тис. грн. В новобудові, як правило, однокімнатні квартири стартують від 550-600 дол. (приблизно 16 -17,5 тис. грн за курсом НБУ – ред.). А далі, що вище, то вже залежить від фантазії власника».

Олександр Бойко повідомив, що однокімнатну квартиру на вторинному ринку можна орендувати за 10-12 тис. грн, у новобудові ‒ за $500-700 (до 20,5 тис. грн). Якщо квартира має дві-три кімнати, то у старому житловому фонді – це 12-14 тис. грн, у новобудовах – від $900 до $1200 (26-35 тис. грн).

Обидва експерти зазначають, що люди переважно шукали квартири на короткий термін, а попередній ажіотаж вже спав. Зменшився і попит, і кількість пропозицій на ринку. Дехто із вимушених переселенців повертається додому. Натомість зріс інтерес до заміських будинків.

«Затребуваними є будинки на околицях Львова, адже люди хочуть орендувати житло разом зі своєю родиною або друзями чи знайомими. Найдорожче коштують котеджі, де можна жити кількома родинами до 12 осіб. Ціна оренди будинку поблизу Львова досягає $2500 на місяць (приблизно 73 тис. грн – ред.). Орендодавці пропонують все частіше котеджі і таунхауси, попит на дачі нижчий»,‒ пояснює Олександр Бойко.

Трапляються і спекуляції. Недобросовісні домовласники встановлюють необ’єктивні ціни. У такому випадку ріелтори переважно не співпрацюють із власниками.

«Я зустрічав і панельку за півтори тисячі, але не берусь за такі об’єкти, бо не хочу негативу для нашого регіону та міста», ‒ розповідає Валерій Малінка

«Іноді ціна не зовсім ринкова, тоді ми просили власників її зменшити. Наприклад, за трикімнатну в новобудові хотіли півтори тисячі доларів. Вона насправді коштує тисячу. Ми вели переговори, щоб знизили до цієї суми», ‒ пояснює керуючий партнер агентства нерухомості Sitalo real estate.

Щодо наявності житла, то на сайті [3] rieltor.ua зареєструвалось 27 ріелторів, які працюють під час війни у Львові. У переважної більшості з них немає пропозицій щодо оренди квартир, але доволі багато для продажу. Загалом на сайті 65 активних оголошень з оренди.

Аналогічна ситуація на популярному сайті [4] Flatfy. Щодо оренди у Львові, то там активних 57 оголошень. Натомість два місяці тому їх було 737, тобто в 12 разів більше.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/04/14/tsiny-znyzhuyutsya-ale-vse-rivno-na-30-vyshhi-nizh-do-vijny-rieltor-pro-orendu-zhytla-u-lvovi/

URLs in this post:

[1] повідомляв: https://forbes.ua/inside/velike-pereselennya-yak-zminilisya-tsini-na-orendu-zhitla-v-zakhidnoukrainskikh-mistakh-16032022-4709?fbclid=IwAR3zjbC1noyxFP6Qq6QuEiEAOar8wqHfDGJaTG3XD-se-E5Vu7l_DrLlH7A

[2] оприлюднив: https://tsn.ua/ukrayina/nazhivayutsya-na-viyni-sadoviy-nadav-spisok-lvivskih-orendodavciv-yaki-vstanovili-zahmarni-cini-na-zhitlo-2011303.html

[3] сайті: https://rieltor.ua/lvov/

[4] сайті: https://flatfy.ua/uk/%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80-%D0%BB%D1%8C%D0%B2%D1%96%D0%B2

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.