- NGL.media - https://ngl.media -

Безмитне ввезення авто: що змінює новий закон і кому вигідно

06.04.2022 @ 14:58 в Новини

Сьогодні набув чинності закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», яким, зокрема, дозволено безмитне ввезення автомобілів.

Згідно з новим законодавством, імпорт товарів в Україну звільнено від ввізного мита та ПДВ, а також встановлено спрощену форму розмитнення. Щоправда, на сьогодні ще не напрацьовані законодавчо-правові акти, які регулюватимуть процес спрощеної процедури реєстрації авто. Їх має прояснити спеціальна урядова постанова.

Зокрема, на Львівській митниці наразі відмовились детальніше розповісти про процедуру. Лише повідомили, що на даний час ознайомлюються з законом. А також, що не можуть коментувати до того, як Державна митна служба підготує роз’яснення та нормативно-правові акти.

Що змінюється:

Нагадаємо, що ще з початку березня уряд дозволив ввезення автомобілів у вигляді гуманітарної допомоги за спрощеною процедурою. Щоправда, до декларації необхідно було додати дозвіл обласної військової адміністрації. А також за бажанням кожен міг відтермінувати сплату мита за спеціальною заявою. Тепер, згідно з новим законом, імпорт автомобілів звільнено від ввізного мита, акцизу та ПДВ.

На який транспорт поширюється скасування мита:  

Без оподаткування можна розмитнити:

  • легкові автомобілі;
  • кузови, причепи та напівпричепи до них;
  • мотоцикли;
  • транспортні засоби, для перевезення 10 осіб та більше, а також вантажівки.

Крім того, закон передбачає можливості для проходження митного контролю за годину. Не потрібно подавати попередньо митну декларацію, також не проводиться огляд на контрольному пункті.

За що таки доведеться заплатити:

Є кілька витрат, які не пов’язані з розмитненням. Це від 3% до 5% від вартості автомобіля для першої реєстрації до пенсійного фонду, плата за реєстрацію ‒ 190,15 грн, бланк свідоцтва – 114 грн, номерні знаки – 135 грн.

Наскільки подешевшають авто:

Однозначну суму або частку у відсотках визначити неможливо. Адже вартість розмитнення автомобіля складається з кількох чинників: вік автомобіля, об’єм та тип двигуна, вартість за кордоном. Однак загалом вартість автомобіля може зменшитись на 30%, а подекуди і більше. Наприклад, видання auto24 порахувало [1], що після нового закону ціна «бусів» зменшиться вдвічі.

Проте автомобільний експерт та голова Інституту дослідження авторинку Станіслав Бучацький застерігає, що ціни на вторинному ринку «не обваляться» наступного дня. Він також нагадує, що у Європі автомобілі зараз дорожчають через дефіцит напівпровідників

«Не буде такого, що автомобіль, який коштував $8 000, завтра коштуватиме  $5 000. Автомобілі стануть дешевшими, але найсуттєвішого зменшення цін варто очікувати в дорогому (більше $10 000) сегменті. Щоправда, тут варто також враховувати паузу на ринку, тому маю деякі сумніви. Це також стосуватиметься старих машин, наприклад, старих дизельних авто, на які акциз був у кілька тисяч доларів. А у середній ціновій категорії ($5000 – $8000) зниження цін буде меншим».

Кому вигідно:

На думку Станіслава Бучацького, закон вигідний як для громадян, так і для держави, попри те, що розмитнення автомобілів було важливою статтею надходжень до бюджету. Пояснює він це тим, що, фактично, імпорт з початку війни призупинився, тому говорити про втрати бюджету не має сенсу. А ввезені автомобілі створюватимуть додаткову вартість через використання послуг заправок, автосервісів та СТО.

«Краще хай люди куплять цю машину і будуть заробляти нею чи допомагати армії, ніж ми не будемо нічого робити», ‒ пояснює Бучацький.

На його думку, основними покупцями стануть ті, хто втратив автомобіль, дрібні підприємці та волонтери. За оцінками Інституту, після початку повномасштабної війни більше мільйона машин випала з автопарку.

«Раніше автомобілі без проблем заїжджали для потреб військової частини, а от волонтери не могли цим скористатись. А з новим законом вони можуть привезти бус дешевшим, працювати на ньому, маючи на нього легальні документи», – каже голова Інституту дослідження авторинку.

Особливості доставки і нові авто:

За оцінками експертів, сьогодні автомобільний ринок в Україні скоротився вдвічі. Тому з нового законодавства скористаються і автодилери, які, ймовірно, купуватимуть автомобілі не на компанію, а на фізичну особу. Але ціни знизяться не значно і не на всі моделі.

Крім того, варто враховувати і певні труднощі доставки. Зокрема, що купити американські, корейські чи японські автомобілі складніше, оскільки Росія блокує порти Чорного моря, куди відбувалась доставка. Привозити їх у Європу ‒ додаткові витрати на логістику.

Ще один момент: перегоном автомобілів переважно займались чоловіки. Зараз перетин кордону дозволений лише чоловікам старше 60 років, власникам «білого квитка» або за спеціальним дозволом від військкомату. Звичайно, можна купити автомобіль через довірену особу за кордоном або скористатись послугами спеціальних компаній, але і це додаткові витрати.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/04/06/bezmytne-vvezennya-avto-shho-zminyuye-novyj-zakon-i-komu-vygidno/

URLs in this post:

[1] порахувало: https://auto.24tv.ua/nulove_rozmytnennia_naskilky_podeshevshaiut_komertsiini_avto_v_ukraini_n37623

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.