У пошуках Louis Vuitton

Яку гуманітарну допомогу для відомої організації затримала «Львівська митниця» і чи є тут зрада
29 Березня 2022

«Львівська митниця» відрапортувала, як зупинила спробу ввезення в Україну великої партії нового брендового одягу під виглядом гуманітарної допомоги. Це сталось 24 березня в пункті пропуску «Краківець – Корчова». На опублікованих фото – жіночі сумки, одяг і взуття. А одержувачем виявилась громадська організація «Народна самооборона Львівщини», засновниками якої є львівські політики.

Оскільки історія набула розголосу ми вирішили розібратись, чи можна ввозити нові речі як гуманітарну допомогу, за яким принципом митниця зупиняє такі вантажі і чому туфлі з рожевим хутром теж можуть бути гуманітарною допомогою.

***

Одержувачем вантажу, як написала митниця, значилась одна з відомих громадських організацій Львівщини. Як стало відомо пізніше – ГО «Народна самооборона Львівщини». Її засновниками є депутати Львівської міськради, члени фракції «ВАРТА» Валерій Веремчук, Юрій Мартинюк і Орест Печенко, а також екс-депутат міськради Артем Хмиз, який теж хотів пройти в раду в 2020 році від «ВАРТА», і Сергій Рянкель, керівник партії «ВАРТА».

Артем Хмиз пояснює, що їхня організація разом з іншими організаціями в цей складний час створили Центр волонтерства та захисту:

«І ГО «Народна самооборона Львівщини» зараз працює виключно в рамках спільної роботи центру. Зі всіма звітами та нашою роботою можна ознайомитись за посиланням».

Валерій Веремчук підозри в контрабанді нового одягу відкидає. Пояснює, що немає жодних заборон щодо перевезення гуманітарної допомоги у вигляді нового одягу. За його словами, зараз в організації є два склади, де ведуть весь облік отриманої допомоги, а також коли, кому і що саме передають.

Один із складів центру. Адресу не публікуємо з міркувань безпеки. Фото надане Артемом Хмизом

«Чому хороші, нові речі не можуть бути гуманітарною допомогою? Нехай спробують винайняти склад, організувати волонтерів, нагодувати всіх… Ми взагалі нічого не заробляємо, ми ще й дорого за це платимо. Не було ніяких проблем, а тепер…», – каже Веремчук.

Артем Хмиз, голова організації, розповідає, що в них на складах і досі є приблизно 2000 палет вживаного одягу.

«В час пік 300 людей на складі мусили то все сортувати, частина ще досі лежить, частину роздали, а протерміновані ліки, наприклад, викинули. Але до нас почали прислухались донори і намагаються надсилати нові речі, ліки з нормальним терміном придатності. І от даний вантаж, це 33 палети із Нідерландів, – це нові речі. Але це не останні колекції, це стокові речі, які роками лежать, там і 2005-2006 роки, і дещо новіше», – розповів він.

За його словами, до декларації на митниці додали супровідний лист від посла і ще – роз’яснення від фонду, що це гуманітарна допомога. Але не допомогло.

Документи надані Артемом Хмизом. З міркувань безпеки, редакція закрила деякі адреси, номери та імена

«Цю машину насправді не затримали, вантаж пропустили, але направили у військову адміністрацію. А ще одна машина із подібним вантажем стоїть під митницею», – розповів Артем Хмиз.

«Затримані речі мають комерційне призначення»

Оскільки саме митниця зупинила цю потенційно фейкову гуманітарну допомогу, то для початку ми звернулись за коментарем до них.

Фото затриманого вантажу. Скрін із допису митниці

Речниця «Львівської митниці» Тетяна Самотий розповіла, що матеріали по цій справі передали в Державне бюро розслідувань, а тому коментувати конкретно цей випадок не можуть. Єдине – повідомили в загальному (детально коментар опублікуємо нижче), що новий одяг ввозити як гуманітарну допомогу можна, а якщо вказана в декларації «інформація не знаходить підтвердження, справою займаються правоохоронці».

Остання фраза означає, що на митниці контактують з отримувачем і відправником, а також перевіряють, чи найменування та обсяги товару відповідають заявленим в декларації. Чи саме така перевірка стала підставою зупинки вантажу на митниці, речниця повідомляти відмовилась.

Тим часом ДБР офіційно повідомило, що вилучило ці 10 тис. кг брендового одягу, який намагались ввезти в Україну під виглядом гуманітарки.

«У межах розслідування кримінального провадження щодо зловживання владою або службовим становищем співробітників митниці на митному пості «Яворів» (пункт пропуску Краківець – ред.) Львівської митниці було виявлено 33 палети брендового одягу та взуття вагою 10 тис. кг. Майно було вилучено та передано на відповідальне зберігання, з подальшою передачою до сфери управління Міністерства оборони України», – написало ДБР.

На сторінці у Facebook ДБР також опублікувало фото затриманого одягу, – це той самий товар із фотографій митниці, але тут опублікували фото коробок з підгузниками і ще однієї кофтинки. Таку модель виробника Champion ми знайшли лише в одному інтернет-магазині – коштує 54 євро.

За фотографіями, які опублікувала митниця, ми встановили, скільки коштує й інший товар за кордоном і чи це нові моделі, які можна вигідно і швидко продати. Але мусимо вас розчарувати – це не останні колекції і не топ-бренди.

Наприклад, чорні туфлі з рожевим хутром – це кросівки від бренду Puma, які на сайтах всюди розпродані. На Amazon така модель, але в рожевому кольорі, продавалась, але зараз немає в наявності і ціна теж відсутня. Без хутра подібна модель коштує $56,95 – $73,38, а на ще одному інтернет-магазині – $109,98.

Прессекретарка територіального управління Державного бюро розслідувань у Львові Тетяна Муравель надіслала нам такий коментар щодо затримання вантажу:

«Гуманітарна допомога ввозиться на територію України без сплати митних платежів. Це ті речі, на які є запит у суспільстві: медикаменти, речі першої необхідності , одяг, взуття (нові та вживані), які згодом передаються на потреби ЗСУ та вимушених переселенців. ДБР встановила, що затримані речі мають комерційне призначення. Увесь вилучений товар передали до Військово-цивільної адміністрації. Там вирішуватимуть, чи безоплатно передати речі переселенцям, чи знайти механізми реалізації товару і виручені кошти перерахувати на потреби ЗСУ».

Яким чином ДБР встановило, що речі мають комерційне призначення, незрозуміло, але Тетяна Муравель пояснила, що у вантажі були і сумки… Louis Vuitton.

«О пів на сьому ранку дзвонить водій, каже, що у вантажі митники знайшли сумки Louis Vuitton. Але митники читати не вміють, це сумки Tretorn», – розповів Артем Хмиз і надіслав редакції фото із деталізацією – оскільки на сторінці митниці назви бренду не було видно.

Фото сумок надане Артемом Хмизом

Сумки Tretorn коштують від 60 до 120 євро. Ми навіть знайшли таку сумку, але вона відрізняється від тих, що на фото митниці і Артема Хмиза, та й ціна не вказана. А в синьому кольорі, користована, зараз продається за 40 фунтів. Очевидно, що такі сумки – це не речі із останньої колекції.

Ми попросили ДБР надати фото вантажу (в тому числі фото товарів Louis Vuitton) або ж дозволити сфотографувати самостійно. На момент публікації від ДБР ми отримали фото коробок від Calvin Klein, Toms, Adidas, Reefці всі бренди не можна віднести ні до люксу, ні до преміум сегменту. Військова адміністрація сказала, що дозволить фотографувати з дозволу ДБР, а ДБР – що питання про доступ до товару може вирішувати тільки адміністрація.

Редакція отримала повний список товарів, які «Twente voor Oekraïne» із Нідерландів надсилає для «Народна самооборона Львівщини» – і там немає Louis Vuitton та подібних брендів. Але цікаво, що в списку в ексель-файлі в першій колонці всюди написано слово «Wish» – так називається майданчик, що продає дешеві товари. Wish, як і AliExpress, пропонує товари китайського виробництва. У березні компанія заявила про допомогу Україні.

На сайті Wish ми знайшли і повністю ідентичну фото митниці сумку Tretorn – але вона коштує приблизно 355 гривень, те саме взуття Puma з рожевим хутром – лише 570 гривень, кофтинку Champion – лише 150 гривень.

 

Редакція вчора звернулась до «Twente voor Oekraïne» із питанням щодо вантажу, зокрема і щодо справжності надісланих брендів, але наразі не отримала відповіді.

Новий одяг – гуманітарна допомога чи ні

Згідно із відповідним законом, гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, безповоротна фінансова допомога або добровільні пожертвування, допомога у вигляді виконання робіт чи послуг.

У законі не вказано, що гуманітарною допомогою можуть бути лише речі, які були у використанні. Загалом новий одяг не потребує такого сортування, як вживаний. Наприклад, українські волонтери з часу повномасштабного вторгнення росії не раз публікували фото цікавої «гуманітарки» як от весільні сукні чи літнє взуття на 12-сантиметрових підборах.

Гуманітарну допомогу можуть отримувати організації із Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. У цьому переліку є ГО «Народна самооборона Львівщини».

Нагадаємо, що на період дії воєнного стану через митний кордон України можна перевозити гуманітарну допомогу лише шляхом подання одного документу – спрощеної декларації. За певними виключеннями.

«Львівська митниця» теж підтверджує, що як гуманітарну допомогу можна ввозити новий одяг:

«Переміщення через митний кордон України гуманітарних вантажів в умовах воєнного стану, це, насамперед, доставка товарів першої необхідності, таких як медикаменти, гігієнічні засоби, продукти харчування, пальне, оргтехніка, транспортні засоби. У складі гуманітарних вантажів можуть переміщуватись нові вироби, в тому числі одяг і текстиль різних виробників (брендів), як цільова адресна безоплатна допомога, яка надається донорами для отримувачів гуманітарної допомоги в Україні. Форма декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою (затверджена Постановою Кабінету Міністрів від 01.03.2022 № 174 (зі змінами), передбачає зазначення, в обов’язковому порядку, інформації щодо відправника та отримувача гуманітарної допомоги».

Незважаючи на те, що можна ввозити і нові речі, із деякими вантажами, як бачимо, легко не виходить. Артем Хмиз каже, що раніше вони звертались до ДБР, СБУ, поліції, аби вони задля контролю та прозорості надали своїх представників на склади. Але відповідей наразі не отримали:

«Ми готові до співпраці, пропонували надати доступ до нашого обліку, до камер відеоспостереження. Ми готові навіть передавати вантажі військовій адміністрації, але ми повинні розуміти, якими є правила, як ми працюємо, щоб це якось пояснювати донорам. А ні, то віддамо їм ключі і хай “махаються” з цим. Нашу роботу просто хочуть дискредитувати»

Один із складів центру. Фото надане Артемом Хмизом

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.