Важливі події Львова та області за 23 березня

23 Березня 2022
  • Водії легковиків під час війни можуть кермувати вантажівками. Кабінет Міністрів дозволив у період воєнного стану допускати до керування транспортними засобами категорії С, С1 водіїв із посвідченням категорії В. Згідно з постановою №348 від 22 березня, уряд встановив, що в період дії воєнного стану до керування транспортними засобами категорії С, С1 на території України допускаються особи, які мають посвідчення водія категорії В. Це означає, що водіям із посвідченнями категорії В, які керують легковими автомобілями, на період воєнного стану дозволили керувати вантажівками в Україні.
  • У пункті пропуску «Краковець-Корчова» на Львівщині затримали чотирьох чоловіків призовного віку, які намагалися перетнути кордон з підробленими довідками. Також затримали 21-річного львів’янина та його спільника, причетних до виготовлення та продажу підроблених документів. За даними поліції, затримані троє мешканців Чернігівської області та один житель Харківщини. Поліцейські встановили, що за підроблені документи кожен з чоловіків, які намагались незаконно перетнути кордон, заплатив по 4 тис. доларів США. Під час обшуку поліцейські вилучили у фігурантів бланки документів, оргтехніку, за допомогою якої вони їх виготовляли, гроші та інші речові докази. За фактом виготовлення підроблених документі розслідують кримінальне провадження. Винуватцям загрожує до п’яти років позбавлення волі.
  • ЛКП «Львівавтодор», що є міським оператором паркування, знизило ціни на абонементи для паркування на період воєнного стану на 25-50%. Наприклад, місячний абонемент у закритій зоні паркування (вул. Валова, «Вернісаж») тепер обійдеться у 4200 грн замість 7900 грн, квартальний – у 9100 грн замість 20800 грн, піврічний – у 17000 грн замість 35600 грн. Абонемент на один місяць у першій зоні паркування відтепер вартуватиме 2500 грн замість 3700 грн, квартальний – 6000 грн замість 9700 грн, піврічний – 11350 грн замість 16600 грн. У «Львівавтодорі» також наголосили, що для тих, хто придбає абонементи зараз, ціна залишиться незмінною до завершення дії абонемента.
  • СБУ нагадує про заборону проведення польотів безпілотних літальних апаратів та легких літаків над Львовом та областю. У час воєнного стану такі дії вважаються шпигунством та передбачають кримінальну відповідальність. Всі недозволені польоти безпілотних літальних апаратів вважаються шпигунством та диверсійною роботою на користь ворога з усіма наслідками. Працівники СБУ також закликають батьків провести відповідні роз’яснювальні бесіди з дітьми про заборону використання цивільних дронів у військовий час. За такі порушення, вчинені неповнолітніми, каратимуть штрафами їхніх батьків.
  • Спалювання трави у воєнний час можуть прирівняти до диверсії, що передбачає кримінальну відповідальність. Про це нагадує пресслужба Львівської міської ради. Ще 3 березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на  знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності. В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців, а відтак, знижують обороноздатність країни. Тож відтепер такі дії розцінюють як кримінальний злочин. Від початку 2022 року на Львівщині зафіксували уже 8 великих пожеж в екосистемах, площа горіння яких становила від 200 до 500 квадратних метрів.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.