Важливі події Львова та області 12 березня

12 Березня 2022

Мобільні пункти на головному залізничному вокзалі Львова. Фото: Наші гроші. Львів

  • Військовозобов’язані чоловіки можуть отримати дозвіл для перетину кордону, щоб привозити гуманітарну допомогу. Для цього потрібно зареєструвати дані про водія і транспортний засіб в системі «Шлях». Інформацію про водія з’явиться впродовж 4 хвилин на кожному пункті пропуску, де можна перевозити гуманітарну допомогу. Інший спосіб отримати дозвіл – звернутися до голови Державної прикордонної служби. Для цього потрібно надіслати лист із підписом голови Львівської обласної військової адміністрації на електронну пошту adpsu@dpsu.gov.ua. Відповідь можна отримати впродовж доби.
  • Уряд компенсовуватиме оплату комунальних послуг громадам, які безкоштовно прийматимуть переселенців у комунальних приміщеннях (у школах, садочках та ін.). Відповідну постанову прийняв Кабінет Міністрів. Відшкодовуватимуть витрати пов’язані з теплопостачанням, водопостачанням, водовідведенням, газопостачанням, купівлею дров, палетів та вугілля. Громади зможуть подавати заявки з квітня.
  • Львівський обласний центр зайнятості просить підприємства та установи повідомляти про наявність актуальних вакансій у зв’язку зі збільшенням кількості людей, які вимушено переїхали на Львівщину та перебувають у пошуку роботи. Звертатися можна за номером (032) 233-01-67. Станом на 12 березня центр зайнятості пропонує більше двох тисяч вакансій в межах області. Повний перелік за посиланням.
  • Львівські освітяни просять не скасовувати ЗНО. Вони пропонують адаптувати процедуру вступу до вищих навчальних закладів до обставин воєнного часу. Йдеться зокрема про скасування ДПА, скорочення кількості предметів ЗНО до двох та перенесення початку навчального року 2022-2023 на жовтень-грудень. Відповідне звернення скерували до МОН та Комітету Верховної Ради з питань освіти.
  • Кабмін погодив скасування акцизу на пальне та зниження для нього ставки ПДВ з 20% до 7%. Тепер відповідні законопроєкти має ухвалити Верховна Рада. Ці заходи спрямовані на зниження цін на пальне та уникнення дефіциту.
  • У Трускавці та Моршині кількість тимчасово переміщених осіб досягла найвищого рівня, повідомляє Львівська обласна військова адміністрація. Кількість офіційних ліжкомісць у Трускавці складає 15 тисяч і станом на зараз усі заповнені. Так само люди орендують квартири, а це ще близько 10 тисяч переміщених осіб, каже міський голова Андрій Кульчинський.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.