- NGL.media - https://ngl.media -

У львівських аптеках скуповують йод. Чому не треба цього робити

12.03.2022 @ 10:00 в Новини

Після повідомлення про захоплення Запорізької АЕС у аптеках країни почали масово скуповувати йод. Зокрема у Львові впродовж кількох днів в більшості аптек не було жодного йодовмісного препарату.  Заступниця директора з роздрібної торгівлі мережі аптек «3І»  Галина Іванович каже, що ажіотаж довкола йодовмісних засобів вже спав, а постачання ліків продовжується.

«Розчин йоду, як популярний лікарський засіб зараз знову є в аптеках. Насправді ми не очікували, що клієнти почнуть масово його скуповувати, тому був певний дефіцит», — пояснює Галина Іванович.

Вона також додала, що поки що залишаються недоступним деякі йодовмісні препарати, наприклад, калій йодид, йодомарин тощо. Також Іванович розповіда, що зараз є значний брак гормональних засобів для щитоподібної залози. Їх приймають люди, у яких проблеми із синтезом гормонів цією залозою. Серед них еутерокс та L-тероксин. При цьому вона наголошує, що ці препарати не є йодовмісними.

«Чимало людей «додумалось» масово їх скуповувати, оскільки це теж засіб для щитовидної залози. Хоча його принцип дії зовсім інший», — пояснює Іванович.

Подібна ситуація і в інших аптеках. Як розповіла директорка аптеки «Знахар» Наталя Романишин, йодовмісні препарати вже повернулись на прилавки, але ще тиждень тому в аптеці розкупили всі йодовмісні ліки та засоби для синтезу гормонів щитоподібної залози.

«Однак поступово постачання налагоджується. Звичайно, раніше нам ліки доставляли двічі на день, зараз не відразу після замовлення, але дистриб’ютори привозять усе необхідне», — заспокоює Романишин.

Радіоактивна загроза: чому не варто боятись

Страх перед радіацією також посилився після повідомлення [1] української розвідки про те, що російські окупанти планують здійснити теракт в «зоні відчуження» Чорнобилької АЕС, щоб згодом звинуватити в ньому Україну.

Попри це, ми закликаємо усіх не панікувати. Фактично, Чорнобильська АЕС перебуває під контролем російської армії з 25 лютого, а Запорізька АЕС — з 4 березня. ЧАЕС знеструмили 9 березня, через це в сховищі відпрацьованого палива можуть статись викиди в атмосферу. Однак, як пояснював [2] в. о. директора ЧАЕС Валерій Сейда, навіть у такому випадку викид радіації не буде таким, як під час аварії.

Алгоритм дій при радіоактивній загрозі

У випадку, якщо ви отримали оповіщення про радіаційну аварію, найперше, що потрібно зробити, це покинути відкритий простір і зайти у приміщення. Також забрати домашніх тварин. На вулиці необхідно користуватися респіраторами, в крайньому випадку ватно-марлевою пов’язкою або змоченою водою тканиною.

  • В укритті краще перебувати якомога далі від стін та даху будівлі через осідання радіоактивного пилу. Вентиляційні отвори, щілини на вікнах (дверях) необхідно максимально загерметизувати.
  • Прийшовши додому, верхній одяг та взуття варто запакувати в пластикові пакети та прийняти душ.
  • Додаткову інформацію можна буде отримати по радіо чи телебаченню.
  • Необхідно зробити запас води у герметичних місткостях, а відкриті продукти загорнути у поліетиленову плівку та помістити у холодильник або шафу.

Йодна профілактика

У випадку радіоактивної аварії потрібно здійснити йодну профілактику. Це потрібно для споживання організмом стабільного йоду замість радіоактивного, який вивільняється при радіоактивних аваріях. Йодна профілактика застосовується до моменту впливу радіоізотопів йоду або протягом перших 6 годин після поглинання радіації щитоподібною залозою.

Важливо! Калій йодид приймається після їжі й лише після офіційного оповіщення в ЗМІ про радіаційну аварію та йодну профілактику.

Якщо калій йодиду немає, то як виняток можна використовувати спиртовий розчин йоду або розчин люголя (розчин йоду у розчині калій йодиду).

Приймати слід в наступному дозуванні:

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю – 125 мг.

Розчин йоду для дорослих розчиняють у воді або молоці. Для дітей від 12 років та дорослих приймається одноразово, для дітей 5-12 років, порцію ділять на 2 прийоми, а молодшим наносять на шкіру. Аналогічно з розчином люголя, але він не призначається для дітей до 5 років.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/03/12/u-lvivskyh-aptekah-masovo-skupovuyut-jodovmisni-preparaty-chomu-ne-treba-tsogo-robyty/

URLs in this post:

[1] повідомлення: https://www.pravda.com.ua/news/2022/03/11/7330384/

[2] пояснював: https://www.bbc.com/ukrainian/news-60625609

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.