Лише троє із найбільших імпортерів російської деревини в Європі та США заявили про зупинку роботи з агресором

05 Березня 2022

Фото ілюстративне

Більш ніж 120 екологічних, правоохоронних, антикорупційних та інших громадських об’єднань та активістів з України, Білорусі, США, Великобританії, Грузії, Молдови, Польщі, Німеччини та інших країн звернулися до урядів дружніх до України країни з вимогою негайно заборонити імпорт усіх видів російської та білоруської деревини та товарів з неї.

Британська неурядова організація Earthsight уклала список із 15 найбільших імпортерів російської деревини в Європі та США. На даний момент лише троє з них повідомили про припинення чи призупинення роботи з Росією.

Наведена нижче інформація базується на інформації Earthsight щодо аналізу російських записів про перевезення деревини. Британська організація надає 15 найбільших фірм, які імпортують російську деревину, папір і дерев’яні меблі в Європу чи США. Було встановлено, що разом ці фірми були відповідальними за закупівлі з Росії на суму близько 1,5 млрд дол. за рік до лютого 2021 року.

Найбільші імпортери російської деревини в Європі та США:

  1. UPM Kymmene – www.upm.com

Найбільшим імпортером російської деревини в Європі та Америці є фінська фірма UPM Kymmene. UPM є сьомою за величиною целюлозно-паперовою та деревообробною компанією на планеті, і в 2021 році її продажі становили 10 млрд євро. За рік до лютого 2021 року UPM імпортувала з Росії деревини на 282 млн дол. Компанія повідомила, що сплатила 4 млн євро податків Росії у 2021 році. Найбільшим акціонером UPM (а також головою його правління) є один з найбагатших людей Фінляндії Бьорн Валроос.

  1. International Paper – internationalpaper.com

Другим за величиною імпортером російської деревини в Європі та Америці є американська фірма International Paper (оборот 21 млрд дол). International Paper імпортувала целюлозу в Польщу на 54 млн дол, щоб забезпечити там свою велику паперову фабрику. Вона також володіє 50% акцій «Групи Ілім», однієї з найбільших російських лісогосподарських і деревообробних компаній, яка управляє 8 мільйонами гектарів сибірських лісів.

  1. Stora Enso – www.storaenso.com

Stora Enso — фінський целюлозно-паперовий гігант, шоста за величиною така фірма в світі, з продажами в 10,2 млрд євро в 2021 році. Дев’ять відсотків закупівель деревини фірмою надходить з Росії, у тому числі з лісів, якими вона сама управляє. Записи відвантажень вказують на те, що Stora імпортувала з Росії лісоматеріали на суму 192 млн дол за рік до лютого 2021 року. Найбільшими ринками Stora є Німеччина, Великобританія, Франція та США. У 2021 році Stora заплатила російській державі 24 млн євро. Stora має три великі заводи гофрокартону в Росії. Одним із акціонерів є Фінляндія, а також надбагата шведська родина Валленберг.

2 березня компанія на своєму сайті заявила, що припиняє все виробництво та продаж в Росії.

  1. Mondi – mondigroup.com

Паперова транснаціональна компанія Mondi (дохід 6,7 млрд євро у 2020 році) імпортувала паперу на суму 143 млн дол. ЄС протягом року до лютого 2021 року, в основному до Німеччини, Італії та Бельгії. Цінні папери Mondi торгуються на біржах Великобританії, а її європейська штаб-квартира знаходиться в Австрії.

  1. Eduard Van Leer – www.kevl.com

Van Leer – голландська фірма, яка імпортує російську фанеру, пеллети та пиломатеріали. За рік до лютого 2021 року сума імпорту до Нідерландів, Бельгії та Данії склала близько 93 млн дол.

  1. Metsa Group – www.metsagroup.com

Metsa є одним із «великої трійки» фінських гігантів лісового господарства та деревообробки разом з UPM та Stora Enso. У 2021 році її продажі склали 6 млрд євро, з яких 3 млрд євро були в ЄС і 0,6 млрд в Америці. Metsa має власні лісові концесії та заводи в Росії. Зараз ЄС проводить розслідування щодо Metsa Group та низки інших целюлозно-паперових компаній щодо їх цінової політики.

3 березня компанія повідомила, що наразі її діяльність в Росії буде призупинена.

  1. Orlimex – orlitech.co.uk

Orlimex зі штаб-квартирою в Чехії є найбільшим імпортером березової фанери в Європі, а також спеціалізованим імпортером і дистриб’ютором російської фанери та сибірської сосни. Вона обробляє 250 тис. куб. м фанери на рік і має дочірні компанії в Німеччині, Польщі та Великобританії. За рік до лютого 2021 року компанія імпортувала російську деревину на 88 млн дол, основними напрямками імпорту були Німеччина, Нідерланди, Великобританія, Польща, США та Бельгія. Orlimex є одним з основних дистриб’юторів російської фанери Sveza у Великобританії.

  1. Pulp Mill Holding – www.pulpmill.at

Pulp Mill Holding — зареєстрована в Австрії холдингова компанія великої російської групи Архангельського целюлозно-паперового комбінату (дохід 0,7 млрд дол. у 2020 році). За рік до лютого 2021 року компанія імпортувала паперу на 75 млн дол. (основні ринки Німеччини, Італії та США) та 5 млн дол. целюлози (до Німеччини). Аркангельський ЦПК є найбільшим виробником картону в Росії і одним з лідерів країни з виробництва целюлози. Архангельський ЦПК контролює російський олігарх Володимир Крупчак. Крупчак має кіпрський паспорт і проживає у Великобританії.

  1. Segezha – www.segezha-group.com

Segezha, яка торгується на московській біржі, є найбільшою лісозаготівельною компанією в європейській частині Росії, яка вирубує 8 мільйонів кубометрів на рік і мала оборот у 1 млрд дол. у 2020 році. Це найбільший у Росії виробник пиломатеріалів і п’ятий за величиною виробник березової фанери в світі. Його продажі до Європи та США в основному здійснюються через дочірню компанію Arka Merchants Ltd, зареєстровану в Ірландії. Протягом року до лютого 2021 року Earthsight вдалося простежити загалом за 77 млн дол. Segezha від її російських операцій, призначених для Європи та США, включаючи поставки як деревини, так і паперу. Найбільшими ринками були США, Великобританія, Німеччина, Нідерланди та Румунія. Segezha експортує 72% своєї продукції. У 2020 році компанія продала 100 тис. куб. м пиломатеріалів хвойних порід у Великобританії та 63 тис. куб. м у Франції. Того ж року продала 26,6 тис. куб м березової фанери до США та 25,3 тис. куб. м до Німеччини.

Segezha є основним постачальником паперових мішків для цементу та інших сухих будівельних матеріалів, які продаються в ЄС та Великобританії.

  1. Jacob Juergensen – www.juergensen.de

Jacob Juergensen — великий німецький імпортер і дистриб’ютор деревини, а також найбільший європейський імпортер сибірської модрини. Earthsight відстежив закупівлі Juergensen російського пиломатеріалу та паперу на 64 млн дол. за рік до лютого 2021 року.

  1. Cordes – cordes-holz.de

Cordes — це велика німецька фірма, що базується в Бремерхафені, яка є імпортером, дистриб’ютором та продавцем широкого асортименту деревини та виробів з дерева. Earthsight відстежив деревини на 53 млн дол., придбану компанією в Росії за рік до лютого 2021 року.

  1. Engie – www.engie.com

Engie Energy Management, дочірня компанія гігантської французької енергетичної групи Engie (дохід 58 млрд євро в 2020 році), імпортувала на 40 млн дол. російських деревних гранул до Бельгії за рік до лютого 2021 року.

  1. CM Biomass Partners (USTC) – ustc.dk

За рік до лютого 2021 року CM Biomass імпортувала з Росії до Данії деревних гранул на суму в 39 млн дол. Це становило переважну більшість загального імпорту деревини Данією з Росії. Пелети призначені для опалення будинку та виробництва електроенергії. CM Biomass є однією з найбільших незалежних компаній з торгівлі деревними пелетами в світі, продаючи понад 3 мільйони тонн на рік. У 2021 році 60% акцій компанії було придбано датським конгломератом United Shipping & Trading Company (USTC), власником якого є засновник Torben Шstergaard-Nielsen і дві його дочки Nina Шstergaard Borris і Mia Шstergaard Rechnitzer. Torben Шstergaard-Nielsen — датський нафтовий мільярдер.

  1. RPL International – www.balticbirch.com

RPL є найбільшим імпортером російської березової фанери в США. Earthsight задокументувала поставки на суму в 36 млн дол. до лютого 2021 року. Має дистриб’юторські склади в Балтіморі, Х’юстоні, Лонг-Біч і Окленді. Має партнерські відносини з Сиктивкарським фанерним заводом в Росії (SyPly), одним з найбільших російських виробників фанери та дерев’яних меблевих панелей, який виробляє фанеру під брендом SyPly та меламіново-стружкові плити марки Lamarty. Це четвертий за величиною російський виробник фанери. RPL зареєстрована в штаті Невада. Відсутня публічно доступна інформація про бенефіціарів та власників.

  1. IKEA – www.about.ikea.com

IKEA здійснила прямий імпорт дерев’яних меблевих панелей та готових меблів з Росії на суму в 33 млн дол. у 2021 році. Майже всі вони постачалися власними заводами IKEA в Росії. Панелі були відправлені на меблеві фабрики IKEA у Швеції та Польщі. Готові меблі йшли до Німеччини, Франції, Австрії, Італії, США та Великобританії. Набагато більше російської деревини потрапляє в товари IKEA, які продаються в Європі та США опосередковано через інші країни та імпортерів. IKEA спожила 1,9 мільйона кубометрів російської деревини у 2019 році, що майже вдвічі більше, ніж п’ятьма роками раніше. Росія є другим за величиною джерелом деревини в IKEA. IKEA також є великим споживачем деревини з Білорусі.

3 березня IKEA повідомила, що зупиняє роботу в Росії та припиняє операції з РФ та Білоруссю.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.