- NGL.media - https://ngl.media -

Львівські укриття: паркінги, бари, школи й підвали

04.03.2022 @ 10:50 в Розслідування

Нагадаємо, від вчора повідомлення про повітряну тривогу у Львові в соцмережах сповіщатиме виключно телеграм-канал «Оповіщення ЦЗ». Підпишіться, будь ласка, і уважно слідкуйте за ним та сиренами https://t.me/dczloda [1]

Також варто поставити мобільний додаток «Повітряна тривога», який сповіщає про небезпеку у конкретному регіоні. Застосунок вже можна завантажити у Google Play Market [2] та AppStore [3]. Він не потребує реєстрації, не збирає персональні дані користувачів і дані про геолокацію.

Тож, коли ви почули сирену або вам прийшло сповіщення від центру цивільного захисту, вам необхідно знайти укриття. Ми проглянули деякі сховища центру Львова та намагались з’ясувати їхню доступність та придатність. Заздалегідь складеного маршруту не було. «Наші гроші. Львів» вирішили вибірково оглянути доступні сховища центральної частини Львова. 

  1. Вороного, 2

У цьому укритті журналіст «Наші гроші. Львів» бував двічі. Одного разу — під час повітряної тривоги. Тоді це був звичайний, надійний підвал, але без будь-яких меблів, додаткового устаткування чи води. Наступного дня, застали там працівників комунальної служби, які працювали на об’єкті. Повідомили, що забирають мотлох з однієї кімнати та облаштовують приміщення. 

  1. Ковжуна, 5 

Тут теж доводилось перечікувати повітряну тривогу. У сховищі була питна вода, меблі та воно було добре опоряджене. Але потрапити в приміщення для огляду, не під час повітряної тривоги не вдалось. На брамі є телефон, ми сконтактували за вказаним номером із ЛКП «Княже місто» та пояснили мету свого приходу. У комунальному підприємстві на фільмування укриття погодились, але за кілька хвилин перетелефонували і пояснили, що ключі є лише у мешканців квартир. А у той час нікого із них у будинку не було. Тобто за відсутності мешканців потрапити до укриття випадковим перехожим під час тривоги дещо проблематично. 

  1. Бар Hashtag, Галицька 20

Це приміщення вказане як укриття. Його зазначають як найближче сховище кілька сусідніх будинків. Зокрема, й сусідні хостели. У барі повідомили, що в укритті чергують цілодобово і впускають усіх.

  1. Сербська, 15 

У цьому приміщенні, окрім укриття, знаходиться ЛКП «Старий Львів», яке також завідує частиною сховищ у цьому районі. Укриття, яке знаходилось за цією адресою, виявилось зачиненим. Ми звернулись з проханням відчинити і показати його. На це у ЛКП повідомили, що не можуть цього зробити зараз, оскільки співробітник, який має ключ, зараз на об’єкті. 

  1. Арсенальна, 5   

Ще одне приміщення в центрі Львова виявилось зачиненим на замок. Але навіть через напівпроломлені двері очевидно, що укриття у поганому стані. 

  1. Реберня «Під Арсеналом»

Офіційно це приміщення не є сховищем та не зазначене на карті. Але це оборонна споруда, яка має стіни у півтора метра. Працівники закладу зазначили, що впускають усіх охочих і тут можна перечекати тривогу. Заклад не обслуговує росіян та білорусів, а на вході обшуковують та перевіряють документи. Разом із цим реберня працює лише за готівку, що є порушенням прав споживачів, карається штрафами, а Нацбанк [4] навіть зробив щодо цього окреме прохання-звернення. Однак на своїй сторінці у Facebook заклад стверджує [5] протилежне.  

Площа Ринок, 29

Згідно з картою, тут немає сховища, але укриттям, ймовірно, слугують численні підвали. Також майже кожна кам’яниця на площі Ринок має сховище. Одне із відкритих – за вищезгаданою адресою. Приміщення перебуває в плачевному стані: сирі стіни, відсутність світла, багато старих меблі та сміття, але у одному із залів схоже почали проводити роботи. 

  1. Федорова, 8

У ще гіршому стані укриття на вул. Федорова, 8. У приміщення складно добратись (низька стеля і дуже круті сходи). У сховищі багато сміття, немає меблів та підлоги, протікає вода з труб каналізації. 

  1. Ліцей №8 ЛМР, вул. Підвальна, 2 

Як пояснюють у школі, сховище призначене перш за все для дітей, але приймають будь-кого. Наприклад, тут перебували вчителі з київських шкіл, які евакуювались з-під обстрілів. В укритті є запас води та продуктів, меблі та інструменти. 

  1. Готель «Ріус», Гнатюка, 12

Сховище розташоване в підземному паркінгу готелю. Паркінг просторий, має запасний вихід, вогнегасники, але без жодних меблів. 

  1. Управління Львівської Архідієцезії Римо-католицької церкви, Винниченка 32 

Напевно, найкраще сховище у якому доводилось бувати. Журналіст «Наші гроші. Львів» бував там під час повітряної тривоги. У великому підвальному приміщенні є меблі, теплопостачання, світло, запаси води, вогнегасник та радіо. У випадку повітряної тривоги приймають усіх. 

Куди повідомляти про стан укриттів? 

Оскільки не всі, вказані на картах укриття, є доступними або в належному стані місто просить повідомляти про них та заповнити спеціальну анкету.  

Алгоритм дій:

– знаходите сховище на карті [6] актуальних укриттів.    

– копіюєте ID цієї локації в анкету [7],

– заповнюєте анкету,

– якщо відомої вам локації немає на карті, напишіть її адресу.

Це допоможе місту актуалізувати поточну інформацію та скоординувати людей. Також усі дані будуть модерувати та перевіряти. 

Вимоги до укриття 

Відстань до сховища від вашої домівки не має перевищувати 500 метрів, а в районі з багатоповерховими будинками — 400 м. 

Як раніше повідомляв [8] начальник відділу цивільного захисту Львівської міськради бомбосховищ в Україні немає. Це поняття з фільмів, але в містах існують фонди цивільного захисту.

Головний критерій вибору укриття — близькість до помешкання. Разом з тим до сховища є ряд вимог. Це висота в 1,7 м, наявність аварійних виходів, залізобетонне перекриття та доступ до води, каналізації, освітлення. Основним типом укриття для населення є підвали будинків. У звичайний час вони закриті, тому у випадку надзвичайної ситуації їх мають відчиняти працівники ЛКП чи ОСББ. Усі об’єкти є на карт [9]і укриттів Львова.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/03/04/lvivski-ukryttya-parkingy-bary-shkoly-j-pidvaly/

URLs in this post:

[1] https://t.me/dczloda: https://t.me/dczloda

[2] Google Play Market: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ukrainealarm&fbclid=IwAR1rOTfgra135YVGApQ0Nb5hfsry8lyhaJFP_1kcy89PLgNymjJxSZHTTX0

[3] AppStore: https://apps.apple.com/ua/app/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0/id1611955391?l=uk&fbclid=IwAR0paw_7qPxJa2JrYrlGcG3WS8NfFzT-vHopjmCySSS8-_bTPEb3vk0PKZI

[4] Нацбанк: https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/319666223537364

[5] стверджує: https://www.facebook.com/FestLokalUA/posts/5461415427220557

[6] карті: https://www.google.com/maps/d/embed?mid=18E6hzGdSNvw5RH1DgY-Eu9h_RAgpi2UY&hl=uk&ehbc=2E312F&ll=49.79823671531383%2C24.011813169073143&z=14

[7] анкету: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJr15yagixtHOYddGB6ZXHg8Y74WkzHfFARe9nmEb9rLgnhQ/viewform

[8] повідомляв: https://zaxid.net/shho_robiti_u_razi_viyni_nadzvichaynoyi_situatsiyi_pidgotovka_diyi_rechi_n1535133

[9] карт: https://ngl.media/2022/02/24/karta-ukrytiv-lvova/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.