- NGL.media - https://ngl.media -

War for freedom: закупівлі під час війни

01.03.2022 @ 12:06 в Розслідування

В умовах війни забезпечення потреб українського війська та українських міст і сіл, допомога потерпілим від дій Росії лишається важливим пріоритетом. І усе це потребує швидких закупівель від органів влади та місцевого самоврядування.

Із вчорашнього дня в системі Prozorro вже з’явився новий тип звіту «war for freedom» — для тих, кому терміново треба щось закупити, але хто хоче лишатися прозорим. Працюватиме як звичайний звіт про закупівлі, – повідомило ДП «Прозорро».

Як пояснила «Наші гроші. Львів» комунікаційна менеджерка «Прозорро» Олена Руденко, тип звіту «war for freedom» – це ініціатива «Прозорро», поки немає змін до закону для воєнного часу.

Замовники вже почали застосовувати новий тип звіту

За її словами, жодних обмежень для використання такого типу звіту не має. Тобто всі замовники і для всіх закупівель можуть використовувати його без жодних процедур.

«Нам відомо, що вже підготовлені і мають бути проголосовані зміни до Закону «Про публічні закупівлі», які на час дії воєнного стану звільняють замовників від обов’язку дотримуватись його норм. Але навіть до отримання цієї офіційної інформації, ми вважаємо, що чим швидше замовники зможуть закуповувати все необхідне, тим швидше ми зможемо вигнати рашистських окупантів з нашої землі. І якщо потрібно провести закупівлі для посилення оборони нашої країни, медичної допомоги потерпілим, ліквідації наслідків війни, то це варто робити якнайшвидше, – прямими договорами. Це офіційна позиція Prozorro», – розповіла вона.

Ми також звернулись до наших партерів із ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень», які додатково надають такі пояснення.

У зв’язку з веденням 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану – наразі строком на 30 діб, багато уповноважених осіб потребують роз’яснень щодо проведення публічних закупівель у цих складних умовах.

Як проводити закупівлі в умовах воєнного стану, щоб не порушити вимог законодавства у сфері публічних закупівель:

І. Спрощені закупівлі

Відповідно до пункту 3 частини сьомої статті 3 Закону «Про публічні закупівлі» зазначено, що придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 [1] та 2 [2] частини першої цієї статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, у разі якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі.

При проведенні таких закупівель в обґрунтуванні необхідно зазначити та підтвердити документально такі обставини, посилаючись на Указ Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», а також  службову записку від відділу матеріального забезпечення про термінову потребу у закупівлях товарів, робіт та послуг і протокол уповноваженої особи із посиланням на відповідні документи.

Якщо ж предмет закупівлі не вкладається у вартісні межі, а розбити його на частини неможливо, то можна використати чинний Закон України від 01.07.2021р. № 1599 «Про внесення зміни до розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про публічні закупівлі” щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель [3]», та провести спрощену закупівлю як потреба для боротьби з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 (але цей варіант можна застосувати при закупівлі товарів, робіт і послуг медичної сфери).

На етапі «періоду уточнення» та/або «подання пропозицій», визнати спрощену закупівлю такою, що не відбулася законодавчо не можливо (частиною 17 статті 14 Закону такі дії не передбачені). Але є підстави для її відміни у разі відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг, відповідно до пункту 1 частини 17 статті 14 Закону або ж у разі скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, відповідно до пункту 3 частини 17 статті 14 Закону.

Такі дії уповноважених осіб можуть бути вчинені і на «стадії кваліфікації».

ІІ. Відкриті торги

Абзацом 6 пункту 3 частини 2 статті 40 Закону передбачено, що замовник може провести переговорну процедуру закупівлі як виняток у разі, якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб оборони під час дії правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях замовниками, визначеними у Законі України «Про оборонні закупівлі».

Якщо відкриті торги знаходяться на «стадії уточнення» та/або «подання тендерних пропозицій», то замовник:

  • або визнає тендер таким, що не відбувся (став не актуальним), якщо здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії непереборної сили,  відповідно до пункту 1 частини 5 статті 32 Закону;
  • або не вчиняє жодних дій, тим більше якщо уповноважена особа не має можливості підготувати та оприлюднити протокол. У такому випадку торги відміняться автоматично, якщо буде подано менше двох пропозицій чи будуть порушені строки (наприклад, розгляду тендерних пропозицій чи укладення договору).

Такі дії уповноважених осіб можуть бути вчинені і на «стадії кваліфікації». Крім цих дій, при проведенні відкритих торгів строк розгляду тендерної пропозиції може бути продовжений до 20 робочих днів, про що оформляється відповідний протокол уповноваженої особи, відповідно до частини 10 статті 29 Закону.

При можливості уповноважена особа підготує та оприлюднить протокол про відміну тендеру у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявленні порушення законодавства у сфері публічних закупівель, конкретним їх описом, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 32 Закону.

На «етапі укладення договору» уповноважена особа може відмінити закупівлю:

– на підставі пункту 1 частини 5 статті 32 Закону: Замовник має право визнати тендер таким, що не відбувся, у разі якщо здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії непереборної сили;

– не приймати жодних рішень, а згодом відмінити тендер через неможливість усунути порушення, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень, які неможливо усунути, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 32 Закону;

– продовжити строк для укладення договору про закупівлю на 60 днів відповідно до частини 6 статті 33 Закону;

– укласти договір про закупівлю, незважаючи на порушення Закону. Такі дії уповноважена особа може вчинити, коли переможець не завантажить документи передбачені частиною 6 статті 17 Закону чи не надасть забезпечення виконання  договору.

Переможці на даний час не можуть отримати довідку з МВС, а також не виключено, що може виникнути проблема ізі сформуванням в системі довідки з ДФС. ДП «Прозорро» зазначило, що «через те, що Міністерство внутрішніх справ зараз нищить загарбників. Просимо поставитися із розумінням та не відхиляти постачальників за цією підставою». 

Однак, уповноважена особа самостійно приймає рішення що відхилення чи не відхилення переможця, враховуючи адміністративну відповідальність передбачену статтею 164-14 КУпАП.

Також може виникнути ситуація, коли в постачальника виникнуть обставини і він не буде мати можливості поставляти товар. Він має обов’язково надати довідку Торгово-промислової палати про неможливість виконати свої зобов’язання. Торгово-промислова палата України 28 лютого 2022 року опублікувала на своєму сайті повідомлення про спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), яке можна знайти в них на сайті від 28.02.2022 року [4]. У такому випадку в Замовника буде можливість укласти договір з іншим постачальником  вартістю до 200 тис. грн.

Також в абзаці 2 частини 5 статті 41 Закону передбачено, що у зв’язку з необхідністю забезпечення потреб оборони під час дії правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях можуть бути змінені істотні умови договору про закупівлю (після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі) замовником, визначеним у Законі України «Про оборонні закупівлі», а саме: обсяг закупівлі, сума договору, строк дії договору та виконання зобов’язань щодо передання товару, виконання робіт, надання послуг.

ІІІ. Окреме роз’яснення щодо проведення закупівель у воєнний час надало і Міністерство охорони здоров’я України 28.02.2022 [5], в якому йдеться про те, що заклади охорони здоров’я можуть проводити закупівлі за переговорною процедурою, без тендеру чи договору про спрощені закупівлі.

Для зручності ділимося з вами інформацією розміщеною в соціальній мережі Facebook на сторінці спільноти «Публічні закупівлі», де зібрані всі посилання  як проводити закупівлі в умовах воєнного стану:

SmartTender з прикладами протоколів: https://www.facebook.com/groups/ppinua/posts/4932064143552026/ [6]

Тетяна Руденко : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1923755121139860&id=100005161720093 [7]

ДП «Прозорро»:  https://www.facebook.com/natalia.shymko/posts/6962861320455468 [8]

Від Радника:

Протоколи: https://www.facebook.com/natalia.shymko/posts/6962861320455468 [8]

Що робити з розпочатими закупівлями:  https://radnuk.com.ua/…/shcho-robyty-z-diiuchymy…/ [9]

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/03/01/war-for-freedom-zakupivli-pid-chas-vijny/

URLs in this post:

[1] пунктах 1: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19?ed=20230101&find=1&text=%D0%B2%D0%BE%D1%94%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%B9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD#n825

[2] 2: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19?ed=20230101&find=1&text=%D0%B2%D0%BE%D1%94%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%B9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD#n826

[3] Закон України від 01.07.2021р. № 1599 «Про внесення зміни до розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про публічні закупівлі” щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1599-20#Text

[4] сайті від 28.02.2022 року: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fucci.org.ua%2Fuploads%2Ffiles%2F621cba543cda9382669631.pdf%3Ffbclid%3DIwAR1oDmaGroZ2BxGXvErhbFp7Gk-PfxOjl2_RZqA1BZN_6Pfv574RUmcNcu4&h=AT1DBkS1DQsmIJQ-QcHBWzQqQ375kvMG2EjS4ZvDh8hyj0TFPiVTvvV0wyO_uFMw4zWfNCv814KmqyQYOxlRoObWAECi3hW_ubPr3oKyrNEltB6U4iasUqyVGuSuLAoFubf7&__tn__=R%5d-R&c%5b0%5d=AT1wNPt6k8l2IfH-B7pbcUxMXgNcuQ8BkA7cWCzruj0nvLUMJcJUbfaVbz0IgKudYaxxGQssa_skKE8tnzYYF7PRX4AmHqbudgVrYIoxCIN6fPk12d7RWXcjWiWXQkWjUvN9LCTANOlVs9O27kHRxdATWuewjQUi1UEQCCWQ5heYyxg

[5] Міністерство охорони здоров’я України 28.02.2022: https://moz.gov.ua/article/news/roz%e2%80%99jasnennja-moz-zakladi-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-mozhut-provoditi-zakupivli-za-peregovornoju-proceduroju-bez-tenderu-chi-dogovoru-pro-sproscheni-zakupivli?fbclid=IwAR0RYyYqRPYBHzQjOi1dhND91j9-KIk3ODrE98PAhnCWpBGu_Kfl2lL-huM

[6] https://www.facebook.com/groups/ppinua/posts/4932064143552026/: https://www.facebook.com/groups/ppinua/posts/4932064143552026/?__cft__%5b0%5d=AZXkfPCp5g1vHI16rsigPlMC_9AigwyfGL79mNHYfWB1XZeA4nvWXwf0K7DWUF83TNZg1Z4uY3vURc0rvctJhuUD5OJEwfCk4JzB6zQH2Ceo5TzhgaEX6mR9f8sADjNQ7qEJh-Pk9xvyu8zDbXi83AoiGQZBCsMWX15gFuebwpdy7MNwXZ9K-SttoF43eR5dQas&__tn__=-UK-R

[7] https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1923755121139860&id=100005161720093: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1923755121139860&id=100005161720093&__cft__%5b0%5d=AZXkfPCp5g1vHI16rsigPlMC_9AigwyfGL79mNHYfWB1XZeA4nvWXwf0K7DWUF83TNZg1Z4uY3vURc0rvctJhuUD5OJEwfCk4JzB6zQH2Ceo5TzhgaEX6mR9f8sADjNQ7qEJh-Pk9xvyu8zDbXi83AoiGQZBCsMWX15gFuebwpdy7MNwXZ9K-SttoF43eR5dQas&__tn__=-UK-R

[8]  https://www.facebook.com/natalia.shymko/posts/6962861320455468: https://www.facebook.com/natalia.shymko/posts/6962861320455468?__cft__%5b0%5d=AZXkfPCp5g1vHI16rsigPlMC_9AigwyfGL79mNHYfWB1XZeA4nvWXwf0K7DWUF83TNZg1Z4uY3vURc0rvctJhuUD5OJEwfCk4JzB6zQH2Ceo5TzhgaEX6mR9f8sADjNQ7qEJh-Pk9xvyu8zDbXi83AoiGQZBCsMWX15gFuebwpdy7MNwXZ9K-SttoF43eR5dQas&__tn__=-UK-R

[9]  https://radnuk.com.ua/…/shcho-robyty-z-diiuchymy…/: https://radnuk.com.ua/praktyka_zakupivel/shcho-robyty-z-diiuchymy-zakupivliamy-pid-chas-voiennoho-stanu/?fbclid=IwAR2E_3tKaiCuNSkqXynlja8dTzvRXEOWHFVA37OxqtxAxg4cfZu81KfTdI4

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.