Технічний конкурент допоміг жидачівському депутату отримати підряд на 1,4 млн грн

04 Лютого 2022

Пожежа на Жидачівському сміттєзвалищі у 2016 році. Фото: ДСНС

Жидачівське міське виробниче управління комунального господарства  замовило утримування міського сміттєзвалища за 1,4 млн грн. Його здійснюватиме депутат Жидачівської міської ради Роман Пахолків, який позмагався з технічним учасником.

Згідно з договором, Пахолків займатиметься утриманням полігону до кінця 2022 року. Як повідомляли місцеві журналісти, сміттєзвалище немає належних умов для сортування, трамбування і пересипання ґрунтом сміття, щоб унеможливити загоряння. Тому полігон періодично горить. Після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова у 2016 році Жидачів приймає сміття з обласного центру.

Сумнівна конкуренція

У квітні 2021 року «Наші гроші. Львів» писали про аналогічну закупівлю жидачівського КП. Тоді перемогу на торгах також здобув Роман Пахолків.

Минулого разу, як і у вищезгаданій закупівлі, конкурентом на торгах виступило приватне підприємство «Карпатмонтаж». Під час обох учасники не торгувались.

Загалом «Карпатмонтаж» виступав на обох закупівлях як технічний учасник, який забезпечив необхідну норму в два учасники. Фірма не завантажувала низку необхідних документів, а деякі з них взагалі не стосувались тендеру для сміттєзвалища. Наприклад, завантажила акт обстеження школи у с. Київець Стрийського району, де ПП «Карпатмонтаж» теж брав участь.

У коментарі директор «Карпатмонтажу» заявив, що компанія мала намір перемогти у цій закупівлі.

«Ми намагалися перемогти, там був такий маленький пакет документів і ми, що мали, то закинули. Не думали, що будуть ще претенденти», ‒ відповів Тарас Дяченко.

Щодо завантаження документів, які стосувались інших тендерів, то директор зазначив таке:

«Ми трохи поплутали, не те загрузили (і так два рази – редакція НГ. Львів), а коли вже наглянули, то було вже пізно. В нас нема таких тендерів, що ми не хочемо перемагати. У нас є своя техніка, ми багато беремо участь, бували такі тендери, де щось не так».

Про учасників закупівлі

Приватне підприємство «Карпатмонтаж» зареєстроване у с. Смогів, Жидачівського району. Його власником є Петро Дяченко, а його директор Дяченко Тарас намагався стати депутатом Жидачівської міської ради у 2020 році. Балотувався від «Європейської солідарності», але не успішно.

Натомість Романа Пахолківа під час місцевих виборів у жовтні 2020 року повторно обрали депутатом міськради. Обидва рази Пахолків балотувався від партії «Об’єднання «Самопоміч». Депутат є заступником голови постійної комісії  з питань житлово-комунального господарства та екології Жидачівської міськради.

Як приватний підприємець Пахолків отримує замовлення лише від Жидачівського міського виробничого управління комунального господарства. Це три контракти на 2,4 млн грн. Він також задекларував 1,45 млн грн доходу від підприємницької діяльності у 2020 році.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.