- NGL.media - https://ngl.media -

Ділянку «Едем Резорту» залишили Кривецькому – суд знову не побачив озера

01.02.2022 @ 09:00 в Новини

Київська міська прокуратура програла апеляцію у справі про повернення державі ділянки відпочинкового комплексу «Едем Резорт» Ігоря Кривецького. Судді вкотре не побачили тут озера, хоча воно займає 9,2 га, тобто більшу частину земельної ділянки.

Джерело: постанова [1], опублікована 27 січня 2022 року.

Судді: Євген Шаптала, Михайло Яковлєв, Володимир Куксов

Йдеться про ділянку площею 15 га з озером біля села Стрілки на Львівщині. Ще з червня 2020 року Львівська обласна прокуратура намагається повернути її державі. Основна претензія полягає в тому, що ділянку віддали у приватну власність ТОВ «Узлісся», хоча не мали б цього робити, оскільки тут розташоване озеро та прибережна смуга, які, «відповідно до чинного законодавства, не підлягають відчуженню з державної власності».

Тодішня головна прокурорка Ірина Діденко навіть підписала повідомлення про підозру ексочільнику ЛОДА Маркіяну Мальському. Його звинувачували в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки на 7,2 млн грн збитків. Однак пізніше підозру скасували [2].

Судді не бачать озера

У липні 2021 року Львівська обласна прокуратура програла [3] першу інстанцію у справі з поверненням ділянки державі. Усе через брак доказів − суддя Господарського суду міста Києва Інга Усатенко не побачила озера на ділянці. І відповідно не побачила підстав визнати угоду про продаж ділянки озером недійсною.

Суддя не отримала підтвердження, що на цій ділянці є землі водного фонду чи водойма, яка, відповідно до чинного законодавства, обліковується у Державному водному кадастрі. А експерти встановили, що на земельній ділянці «відсутній природний елемент довкілля загальнодержавного значення, в якому зосереджуються води».

Не погоджуючись із таким рішенням, Київська міська прокуратура звернулась до Північного апеляційного господарського суду. Прокурори просили скасувати рішення першої інстанції, оскільки воно, на їхню думку, є незаконним та необґрунтованим.

Але судді апеляційного суду також не побачили озера на ділянці та підтримали суддю першої інстанції. Як зазначено у постанові, під час дослідження використали геопортал «Водні ресурси України» Водного кадастру України та за його даними встановили, що у межах досліджуваної ділянки природні водні об’єкти відсутні.

Озеро, яке не бачать судді, добре помітно на туристичних сайтах. Готель Edem Resort Medical & SPA. Фото: Booking

Північний апеляційний господарський суд також послався на дослідження експертів про відсутність «природного елементу довкілля». У цьому дослідження озеро назвали спорудою, штучним елементом довкілля, в якому зосереджуються води і який не зв’язаний з будь-якими природніми і штучними водними об’єктами.

«Через відсутність на досліджуваній ділянці природнього (поверхневого) водного обєкту встановлювати прибережно-захисні смуги і здійснювати будівництво обхідного колектору не потрібно. Досліджуваний обєкт − це спортивна споруда, призначена для відпочинку та занять спортом на відкритому повітрі, в тому числі водними видами спорту», − йдеться у постанові.

Нагадаємо, компанія «Узлісся» Ігоря Кривецького придбала земельну ділянку в селі Стрілки у вересні 2019 року. Тут розташований відпочинковий комплекс «Edem Resort Medical & SPA», доступ до води дозволений тільки відвідувачам. У 2020 році, після оголошення підозри ексочільникові ЛОДА Маркіяну Мальському, фірма пообіцяла [4] повернути озеро в державну власність, однак з того часу нічого не змінилося.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.

Повернення в Едем [5]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/02/01/dilyanku-edem-rezortu-zalyshyly-kryvetskomu-sud-znovu-ne-pobachyv-ozera/

URLs in this post:

[1] постанова: https://reyestr.court.gov.ua/Review/102759113

[2] скасували: https://ngl.media/2020/11/24/sud-skasuvav-pidozru-v-nezakonnomu-prodazhi-ozera-eks-golovi-loda-markiyanu-malskomu/

[3] програла: https://ngl.media/2021/07/22/kyyivskyj-sud-ne-pobachyv-ozera-bilya-edem-rezortu-i-zalyshyv-dilyanku-kryvetskomu/

[4] пообіцяла: https://www.facebook.com/EdemResortSpa/posts/3267329813291632

[5] Повернення в Едем: https://ngl.media/2019/07/17/povernennia-v-edem/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.