- NGL.media - https://ngl.media -

Електромережі «Прикарпаттяобленерго» за 65 млн модернізує фірма колишнього керівника філії товариства

28.01.2022 @ 09:30 в І-Франк,Новини

ПАТ «Прикарпаттяобленерго» замовило [1] послуги з реконструкції електромереж за 64,6 млн грн у ТОВ «Новітні енергетичні програми». За ці кошти обленерго проведе реконструкцію повітряних ліній електромереж у 10 населених пунктах.

Найдорожчими будуть роботи у селі Космач, Косівського району, де планують витратити 8,6 млн грн, а найдешевшими у селі Старуня, Богородчанського району, де на реконструкцію піде 3,9 млн грн. Всього планують оновити понад 67 кілометрів електропередач.

Про тендер

Єдиними конкурентом переможця на торгах виступило ТОВ «Інтер-Буд-Інвест» із пропозицією на 31 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались.

А сам переможець, «Новітні енергетичні програми», вже брав участь у торгах від «Прикарпаттяобленерго» як змовник. Тоді фірма програла [2] приватному підприємству «Альфа Енерго Груп», з яким, мала спільну адресу. Що більш фірми активно співпрацювали в частині оренди техніки.

Інвестиційна програма

Оновлення вищезгаданих ділянок передбачене коштами інвестиційної програми «Прикарпаттяобленерго». В інвестиційну програму обленерго повинне вкладати половину прибутку від вартості свої активів. За нею гроші спрямовують на обов’язкову модернізацію мереж, а її витрати обленерго компенсує із тарифу на постачання електроенергії. У 2022 році обсяг [3] програми становить 544 млн грн.

Якщо обленерго реально інвестуватиме кошти у побудову або ремонт мереж, то через три роки за користування цими мережами його прибуток збільшиться. За так званим RAB-тарифом (Regulatory Asset Base) у платіжку з цих мереж можна буде закласти вищу ставку. Якщо у тарифах на електроенергію для прибутку обленерго додають 3% від вартості ативів, то від користування новою базою він становитиме 16,7%.

Однак у інвестиційній програмі «Прикарпаттяобленерго» бувають завищені ціни та фіктивна боротьба між підрядниками. Як ми розповідали у статті [4] «Лічильник накрутить», за цією програмою намагались замовити офісну техніку. Її збирались придбати за ціною на 50-150% вищою, ніж на ринку, при цьому компанія-переможець позмагалась із власним менеджером. Загальна переплата склала б близько 900 тис. грн, але після публікації розслідування контракт розірвали [5].

Про підрядника

ТОВ «Новітні енергетичні програми» зареєстроване у селі Микитинці, поблизу Івано-Франківська. Його власником є Михайло Горбковий. До 2016 року компанія належала кіпрському офшору «Дерівейшн інвестментс лімітед», а його директором до 2013 року був Андрій Бєлєнтьєв, який протягом 2005-2011 років очолював Калуську філію «Прикарпаттяобленерго».

З початку 2021 року ТОВ «Новітні енергетичні програми» отримало замовлень на 437 млн грн.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/01/28/elektromerezhi-prykarpattyaoblenergo-za-65-mln-modernizuye-firma-kolyshnogo-kerivnyka-filiyi-tovarystva/

URLs in this post:

[1] замовило: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-12-16-004520-b

[2] програла: https://ngl.media/2018/07/27/firmy-z-odnoho-budynku-pozmahalys-za-63-mln-hrn-vid-prykarpattyaoblenerho/

[3] обсяг: https://www.nerc.gov.ua/acts/pro-shvalennya-investicijnoyi-programi-prikarpattyaoblenergo-na-2022-rik

[4] статті: https://ngl.media/2021/05/26/miljon-za-chuzhyj-rahunok/

[5] розірвали: https://ngl.media/2021/06/08/prykarpattyaoblenergo-skasuvalo-zakupivlyu-z-miljonnoyu-pereplatoyu-pislya-publikatsiyi-nashi-groshi-lviv/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.