- NGL.media - https://ngl.media -

Санаторій МВС у Трускавці переплатить за сухофрукти улюбленим змовникам

25.01.2022 @ 09:30 в Львів,Новини

Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття» уклав угоду на постачання сухофруктів та горіхів з ТОВ «Західна регіональна компанія» («ЗРК») на 384,9 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro. [1]

Переможець торгів – дуже молода компанія, яка була заснована львів’янином Юрієм Басом лише в кінці жовтня 2021 року. Тобто на ринку вона працює менше трьох місяців. Проте, за даними порталу Clarity [2], «ЗРК» вже взяла участь в 23 закупівлях та перемогла у 18, що принесли їй угод на 2,3 млн грн.

Зі всіх переможених тендерів 10 були від реабілітаційного центру «Перлина Прикарпаття». І в усіх цих закупівлях «ЗРК» змагалось з приватним підприємцем Анатолієм Цигиликом. Так само і в даному конкурсі на закупівлю сухофруктів.

Нова компанія – стара схема   

Успіх «Західної регіональної компанії» на ринку закупівлі продуктів у Львівській області пояснюється тим, що це нова компанія старих змовників.

«Наші гроші. Львів» неодноразово писали про цю групу і виділили [3] вже чотири «генерації змовників». Частина з компаній вже оштрафовані АМКУ та не працюють на ринку, але їхнє місце займають нові компанії з тими самими людьми, але під новими назвами.

Першими змовниками були компанії ПП «Галбізнес Груп» та ТОВ «Євро Фіш», які отримали 1,36 млн грн штрафу та попали в «чорний список АМКУ». Останніми –  ТОВ «Укр-Галич», ТОВ «Кейтерінг-Груп», Цигилик Анатолій, ТОВ «Профцентр компані».

До речі, компанія «Укр-Галич» [4] була створена в кінці 2020 року і рівно рік тому, у січні 2021 року, продавала [4] фрукти за завищеними цінами цьому ж поліцейському реабілітаційному центру в Трускавці. У тендерній документації фірма вказувала адреси своїх складів у селі Малехів, на вул. Дороша 20А. Цю ж адресу вказували попередні компанії-змовники ТОВ «Євро Фіш» і ПП «Галбізнес груп».

В цій компанії колись працював експедитором Олег Береза [5], який раніше працював і в інших компаніях «групи», а тепер працює експедитором для новоствореної «Західної регіональної компанії». Тут також працюють інші колишні працівники, як то Ярослав Бірбан, який колись працював у «Євро Фіш», та водій Костянтин Кусяк, кар’єра якого в цій групі змовників дуже неоднозначна – рініше він був директором [6] одного з підприємств. Але починав теж як водій, в одній з перших компанії групи, яка на сьогодні вже оштрафована АМКУ.

Щодо Анатолія Цигилика, то він зареєстрований приватним підприємцем вже два з половиною роки і за цей час взяв участь у 233 закупівлях. Він жодного разу не переміг [7].

Звичка завищувати ціни

Діяльність цих змовників відрізняє також і звичка завищувати ціни. Минулого року ТОВ «Укр-Галич» продало [4] Реабілітаційному центру дорогі фрукти, а цього року «Західна регіональна компанія» – дорогі сухофрукти. Зокрема, згідно з угодою, компанія пропонує очищені волоські горіхи за 360 грн за кг. Проте на ринку їх можна придбати [8] максимум за 200 грн, а середня ціна [9] для гуртових покупців 150 грн за кг. Схожа ситуація і з чорносливом, який закупівельники санаторію придбають за 92 грн за кілограм, тоді як продаж [10] на гуртових ринках стартує від 36 до 60 грн за кілограм замовленого ними чорнослива з кісточками.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/01/25/sanatorij-mvs-u-truskavtsi-pereplatyt-za-suhofrukty-ulyublenym-zmovnykam/

URLs in this post:

[1] Prozorro.: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-12-05-000109-b

[2] Clarity: https://clarity-project.info/tenderer/44646071

[3] виділили: https://ngl.media/2021/02/26/gurtozhytska-firma-z-kubla-zmovnykiv-otrymaye-440-tysyach-vid-lvivskyh-osvityan/

[4] «Укр-Галич»: https://ngl.media/2021/01/20/stvorena-dva-misyatsi-tomu-firma-prodavatyme-sanatoriyu-mvs-dorogi-ovochi-ta-frukty/

[5] Олег Береза: https://ngl.media/2021/04/09/nova-generatsiya-tendernyh-zmovnykiv-osvoyit-1-3-mln-grn-na-harchuvanni-hvoryh/

[6] директором: https://ngl.media/2020/06/01/grupa-pov-yazanyh-uchasnykiv-na-lvivshhyni-rozpylyala-200-produktovyh-tenderiv/

[7] не переміг: https://clarity-project.info/tenderer/2832212497

[8] придбати: https://prom.ua/ua/p953325734-gorih-gretskij-chischenij.html

[9] середня ціна: https://agro-ukraine.com/ua/trade/m-1156280/prodaem-gretskij-orekh-optom-lyuboj-fraktsii-po-ukraine-i-na-ehksport/

[10] продаж: https://agro-ukraine.com/ua/trade/m-506502/chornosliv-z-kostochkoyu-i-bez-kostochki/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.