За збереження Жовківського замку доплатять майже 6 млн грн оштрафованому за змову підприємству

11 Січня 2022

Фото з сайту ЛОДА

Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького підписала договір вартістю майже 5,8 млн грн на додаткові протиаварійні роботи в Жовківському замку із львівським ПОГ «Центр комплекс». Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, тобто без конкурсу, бо виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт, не зазначених у початковому проєкті. Відтак, враховуючи суму основного договору в 19,9 млн грн, на роботи скерують ще додатково майже 29%.

Того самого підрядника обрали, щоб «забезпечити сумісність нових робіт з тими», що виконувалися раніше.

«Без здійснення додаткових будівельних робіт неможливе закінчення протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт задля збереження пам’ятки архітектури», – написано в обгрунтуванні закупівлі.

«Центр комплекс» входить до списку недобросовісних підрядників Львівської міської ради. А вже після підписання договорів із галереєю підприємство віднесли до «чорного списку» АМКУ за змову на торгах. Включення до такого списку означає трирічну заборону участі в торгах.

Сумнівна конкуренція

Основний договір на роботи в замку підписали з «Центр комплекс» влітку минулого року. Тоді фірма змагалась із житомирським ТОВ «Будівельна компанія Сітіград», яка завантажила неповний пакет документів. Під час аукціону компанії не зменшували свої первинні пропозиції.

Згідно з даними Clarity, «Центр комплекс» змагався із «БК Сітіград» вже п’ять разів і кожного разу на Львівщині, а завжди перемагає «Центр комплекс». Як виявилось, житомирська фірма відсутня за місцем реєстрації і відома як субпідрядник ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект» львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

Житомирський «Будівельний альянс монтажпроект» також дев’ять разів конкурував із «Центр комплекс», але тут навпаки львів’яни програли, а територіально всі закупівлі були не у Львівській області. Крім того, тепер вже «Центр комплекс» не вантажив повний пакет документів, які вимагав замовник, наприклад, у цій 44-мільйонній закупівлі.

У трійці найчастіших конкурентів «Центр комплекс», за даними Clarity, є компанії «Перспектива місто буд» (19 разів) і «Вест Білдінг Груп» (14 разів). Печатки цих компаній разом із згаданою «Будівельний альянс монтажпроект» та іншими знайшли при обшуках в одному приміщенні.

Третім за кількістю зустрічей на аукціонах із «Центр комплекс» є ПОГ «Захід-Квартал» (20 разів). Власне, за змову між ними (офіційно – «антиконкурентні узгоджені дії» на торгах) 29 грудня 2021 року АМКУ оштрафував «Центр комплекс» на 4,7 млн грн, а його конкурента – на 0,3 млн грн.

Підприємство об’єднання громадян «Центр комплекс» належить громадській організації «Львівська обласна асоціація всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України», чиїми засновниками є Василь Дашкевич, Юрій Погоріляк і Леонід Тарасенко. Минулоріч підприємство отримало підрядів на понад 90 млн грн.

Про Жовківський замок

Жовківський замок збудований архітектором Павлом Щасливим на замовлення гетьмана Станіслава Жолкевського у 1594-1605 роках. Найбільшого розквіту замок досяг за панування Яна III Собеського, який 1674 року перетворив замок на багату королівську резиденцію.

Інтер’єр замку у Жовкві. Фото: md-ukraine.com

На проєкт «Протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи по об’єкту «Комплексна реставрація і пристосування ансамблю Жовківського замку. Коригування» передбачене фінансування з державного бюджету – 20,3 млн грн в рамках проєкту президента України «Велика Реставрація», повідомили у відповіді на запит «Наші гроші. Львів» у Львівській обласній державній адміністрації.

 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту IWPR за підтримки МЗС Норвегії. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію IWPR та МЗС Норвегії.