- NGL.media - https://ngl.media -

АМКУ у 2021 році наклав майже 3 млн грн штрафів за змови на торгах після публікацій «Наші гроші. Львів»

10.01.2022 @ 08:30 в Новини

У 2021 році фігурантами наших новин сталим 140 недобросовісних підприємців та компаній, які сфальсифікували понад 70 торгів. Тобто змагались з пов’язаним учасниками і не дотримувались чесної конкуренції.

В свою чергу наші партнери з «Центру громадського моніторингу та досліджень», «Тисни» (проєкту Bihus.info) і «Центру протидії корупції» звернулись зі скаргами до Антимонопольного комітету щодо цих випадків. Коли АМКУ доведе порушення, на змовників чекає штраф та трирічна заборона брати участь у відкритих торгах від бюджетних замовників.

Щоправда, розслідування АМКУ доволі тривалі і про те, чи будуть оштрафовані наші цьогорічні змовники, ми дізнаємось десь через рік-два. А оштрафовані змовники АМКУ минулого 2021 року, це ті, кого ми писали у 2019-2020 роках. Сумарно вони повинні сплатити 2,74 млн грн на користь держави.

Отже, у 2021 році Антимонопольний комітет опублікував дев’ять рішень щодо фігурантів наших новин, тобто визнав 18 нових порушників. Щоправда, двоє з них припинили свою діяльність до завершення розслідування і уникли штрафу.

Найбільший штраф одержало [1] ТОВ «Торнадо» ‒ 952 тис. грн. Ми виявили штучну конкуренцію на закупівлі літніх костюмів для Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Це не єдині нечесні торги фірми, але доведено було саме цей факт. «Торнадо» приходило на торги разом із власним екс-працівником Андрієм Осьмаком, який припинив діяльність.

А найбільший «парний» штраф отримали підприємці Іван Козакевич та Микола Статкевський. Вони продавали обладнання комунальним підприємствам у Львові, Києві та Дніпрі. Кожен з них повинен заплатити по 408 тис. грн штрафу.

Махлюють на торгах не лише приватні підприємства та підприємці, але й  державні компанії. Наприклад, штраф від АМКУ отримало ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод», яке узгодило поведінку на торгах із ТОВ «Ірман». Фірми отримали 96 тис. грн та 272 тис. грн штрафу відповідно.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/01/10/amku-u-2021-rotsi-naklav-majzhe-3-mln-grn-shtrafiv-za-zmovy-na-torgah-pislya-publikatsij-nashi-groshi-lviv/

URLs in this post:

[1] одержало: https://ngl.media/2021/11/25/tendernogo-mahinatora-oshtrafuvaly-majzhe-na-miljon-gryven-za-fiktyvnu-konkurentsiyu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.