«Медіа-Вест» розпиляло мільйон від університету зі знайомим конструктором меблів

22 Грудня 2021

Наукова бібліотека ЛНУ. Фото ілюстративне. Джерело: library.lnu.edu.ua

Львівський університет імені Івана Франка замовив меблі у ТОВ «Медіа-Вест» за 961 тис. грн. Загалом придбали 269 одиниць меблів, серед яких столи, шафи, стелажі, тумби, крісла та стільці. Вартість меблів усіх типів коливалась від 850 до 4 тис. грн за одиницю.

Окрім переможця участь у закупівлі взяв лише приватний підприємець Максим Лушпак із пропозицією на 38 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались.

Підприємець Лушпак зареєстрований лише рік тому і з того часу взяв участь у трьох закупівлях. У всіх виступав як конкурент ТОВ «Медіа-Вест» і в жодній не переміг. Крім того, ще у лютому поточного року 26-річний Максим Лушпак шукав роботу дизайнера меблів.

Щодо даної закупівлі, то тут приватний підприємець також не прагнув перемагати, оскільки не завантажив всіх необхідних документів. А ті, які завантажив, були відскановані в однаковій з ТОВ «Медіа-Вест» програмі, а на сторінках помітні ідентичні дефекти друку чи сканування. Це може свідчити про те, що їх готували на спільній техніці. Такі ж дефекти помітні на інших закупівлях, у яких змагались учасники.

Як виявилось, також за телефоном, який Максим Лушпак вказав як контакний, можна зв’язатися із ТОВ «Медіа-Вест». Коли ми зателефонували підприємцю і спитали, чи можна за цим номером знайти представників компанії, він відповів, що це правильний номер. Однак, коли ми запитали про закупівлю меблів для університету і його зв’язок з компанією, запевнив, що працював на «Медіа-Вест» три роки тому.

Максим Лушпак не зміг пояснити, чому на документах є схожі дефекти і зазначив, що вони «ймовірно, випадкові». Також не зміг пояснити, чому постійно конкурує саме з «Медіа-Вестом», а щодо повноти пакету документів, то підприємець «не дочитав цього пункту».

Директор ТОВ «Медіа-Вест» Андрій Кмита відповів, що наразі не готовий прокоментувати схожість документів із конкурентом, оскільки в компанії вирішили дослідити оригінали документів. Також Андрій Кмита відповів, що Максим Лушпак йому знайомий. Він був у підприємстві на випробувальному терміні півтора місяці і намагався влаштуватись конструктором.

Про постачальника

ТОВ «Медіа-Вест» зареєстроване у Львові та входить у групу родини Караван. Основними напрямками діяльності компаній групи є продаж комп’ютерної та офісної техніки. Серед них мережа магазинів BRAIN та інтернет-магазин Itbox, а також компанії у сфері альтернативної енергетики та нерухомості.

Власниками «Медіа-Весту» є Олександр та Володимир Каравани (по 25% статутного капіталу) і Юрій Саноцький (50%).

За даними YouControl, з початку 2021 року компанія отримала державних замовлень на 3,8 млн грн.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.