- NGL.media - https://ngl.media -

Львівська мерія відновила дію детального плану для будівництва на Поповича

17.12.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив дію детального плану території, обмеженого вул. Поповича, Григоровича та Дудаєва. Його розробляли для будівництва на вулиці Поповича, 6 у Львові нового житлового будинку висотою 22 метри.

Джерело: ухвала [1], оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень 15 грудня 2021 року.

Активісти ГО «Народна дія» та місцеві мешканці виступали проти будівництва на вул. Поповича 6, і вважають затвердження детального плану території (далі – ДПТ) незаконним і вимагають його скасування. Активістка Ірина Юзик звернулась до суду ще 18 червня ‒ до затвердження містобудівних умов та обмежень на вищезгадане будівництво.

Суть конфлікту

«Народна дія» свої вимоги мотивувала тим, що детальний план оприлюднили не в повному обсязі перед прийняттям та не було можливості надавати пропозиції і зауваження до нього. Окрім цього, у Львові досі не затверджений історико-архітектурний опорний план Львова (ІАОП) та не встановлені охоронні зони. Відтак є ризик, що забудовник зруйнує будинок, а це може завдати шкоди навколишнім пам`яткам архітектури та мешканцям суміжного будинку на вул. Поповича, 6а.

У вересні активісти у суді зупинили [2] дію детального плану. Зараз міська рада подала на рішення апеляцію. За нею скасувала забезпечення позову, тобто фактично повернула чинність детальному плану. Принаймні, до вирішення справи по суті.

Суд зробив так, бо «Народна дія» не виправила недоліки своєї позовної заяви. За словами Ірини Юзик, це сталось через те, що вона надіслала матеріали до заяви не в паперовому вигляді, а на дисках.

«Мені відмовили у розгляді справи через те, що копії документів я надала на дисках. Суду я надрукувала усі документи, а решті сторін надала в електронному варіанті. Хоча в нас має бути електронний документообіг, це стало причиною відмови», ‒ пояснює Ірина Юзик.

У позовній заяві є термін виправлення недоліків, але Ірина Юзик вирішила оскаржити таке рішення в касаційному суді, оскільки вважає, що мала право надсилати документи на електронних носіях. Розпочати розгляд скарги має 19 грудня. Саме через те, що касаційний суд ще не розпочав розгляд, а «недоліки» заяви нібито не були виправлені, апеляційний суд став на сторону міськради.

Про будівництво

Будівництво на території ще не ведеться. Отримувач містобудівних умов, ОСББ «Грушевський», має право звести будівлю висотою 22,1 м, а максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки має становити 73,1 %, щільність забудови – 820 люд./га. Але перед будівництвом ОСББ ще має провести архітектурний конкурс.

До ОСББ раніше входив депутат ЛМР від «Європейської солідарності» Назарій Бербека та його бізнес-партнер ‒ забудовник Тарас Дідик. Зараз до ОСББ входять четверо осіб, серед яких Степанія Марчак, мати Ігоря Марчака, колишнього директора «Львівтеплоенерго», Микола та Лілія Князевичі та Георгій Пушинський. Микола Князевич є головним державним інспектором [3] Державної митної служби України.

Старий будинок не є пам’яткою архітектури, але за генпланом Львова там дозволено максимум чотири поверхи.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/12/17/lvivska-meriya-vidnovyla-diyu-detalnogo-planu-dlya-budivnytstva-na-popovycha/

URLs in this post:

[1] ухвала: https://reyestr.court.gov.ua/Review/101854899

[2] зупинили: https://ngl.media/2021/09/17/sud-zupynyv-diyu-detalnogo-planu-budivnytstva-deputata-nazariya-berbeky-na-vymogu-narodnoyi-diyi/

[3] інспектором: https://public.nazk.gov.ua/documents/a23c3b1b-2cff-4104-be68-094cbc1fbeb8

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.