«Клубу Пікассо» не вдалося скасувати реєстрацію приміщення на Зеленій за міськрадою

15 Грудня 2021

Клуб "Пікассо" (Google)

Господарський суд Львівської області повністю відмовив у задоволенні позову ПП «Клуб Пікассо», яке оскаржувало реєстрацію права власності на приміщення однойменного клубу на вул. Зеленій, 88 у Львові за Львівською міськрадою.

Джерело: рішення суду, яке опублікували в реєстрі 13 грудня.

Нагадаємо, низка судових спорів між ПП «Клуб Пікассо» та міськрадою (в тому числі окремо із заступником міського голови) розпочалась після зміни власників підприємства. У червні минулого року підприємство перейшло у власність «НТА+», яке офіційно оформлене на головну редакторку телеканалу НТА Наталію Струк та креативного продюсера Віталія Крутякова.

Телеканал хотів облаштовувати в приміщенні телецентр. Однак в липні минулого року міська рада заявила, що має інші плани щодо будівлі на вул. Зеленій, 88. Якраз у червні виконавчий комітет Львівської міської ради передав їх комунальній установі «Львівський міський молодіжний центр» для створення міського молодіжного центру.

Договір оренди у «Клубу Пікассо» на це приміщення завершився в липні цього року. І управління комунальної власності вже звернулося до підприємства з вимогою звільнити орендоване майно.

Суть судового спору

У суді ПП «Клуб Пікассо» повідомило, що фактично з 2001 року орендує цілісний майновий комплекс державного комунального підприємства кінотеатр «Зірка» на вулиці вул. Зеленій, 88 (попередній орендар фірма «Палома» була реорганізована в це підприємство). Приміщення на вулиці Зеленій більш відоме тим, що там тривалий час працював клуб «Picasso».

У 2017 році виконком Львівської міськради вирішив зареєструвати за територіальною громадою Львова в особі Львівської міської ради право комунальної власності на ці приміщення площею 560,9 кв. м. Відповідний запис до реєстру внесли в 2018 році.

На думку «Клуб Пікассо», міськрада порушила його права, бо зареєструвала приміщення як окремий об`єкт нерухомого майна, а не в складі цілісного майнового комплексу. Основне, як виглядає, «Клуб Пікассо» цікавлять процедури, пов`язані з поверненням орендованого державного майна, наприклад, вибір організаційно-правової форми підприємства, заснованого на поверненому після оренди державному майні, визначення часток сторін у єдиному майновому комплексі тощо.

На думку міськради, позов є безпідставним. «Клуб Пікассо» не пояснив, яким чином проведена реєстрація майна порушує його права як орендаря і чи змінились з того часу їхні правовідносини. Оскільки навіть «Клуб Пікассо» не вважає себе власником майна, то і спір про право власності фактично відсутній.

Суддя Андрій Мазовіта погодився із позицією міськради. Його рішення ще може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Інші судові спори

Окрім поточного судового спору, є ще низка пов’язаних:

  • про визнання недійснимрішення №502 «Про вирішення питання балансового обліку нежитлових приміщень на вул.Зеленій,88» (про передачу приміщень клубу «Львівському міському молодіжному центру»), найближче засідання відбудеться 5 січня 2022 року;
  • до заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка про визнання неправомірними дій щодо проведення перевірки, наразі в першій інстанції суд відмовив у задоволенні позову ПП «Клуб Пікассо». Апеляційний суд у листопаді цього року закрив провадження у справі;
  • до Управління комунальної власності Львівської міської ради про визнання неправомірними дій(щодо обстеження приміщень). У червні цього року суд закрив провадження у справі;
  • Управління комунальної власності ЛМР до «Клуб Пікассо» з вимогою звільнити орендоване майно. Підготовче засідання призначили на 16 серпня 2021 року. Однак з того часу жодних ухвал не публікували, а на Судовій владі не вказано дати наступного засідання.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.