Суд дозволив «Північній околиці» будувати масштабний житловий комплекс на Щурата

10 Грудня 2021

Місце майбутнього житлового комплексу. Фото: ЛМР

Господарський суд Львівської області визнав законним будівництво житлового комплексу на вулиці Щурата. Його забудовником є обслуговуючий кооператив «ЖБК «Північна околиця».

Йдеться про ділянку площею 2,7 га поблизу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Ще у 2019 році Львівська міська рада віддала цю землю в оренду «ЖБК «Північна околиця». Кооператив отримав її на 10 років для будівництва багатоповерхівок. При цьому за оренду цієї землі він повинен платити 2 млн грн в рік.

Джерело: рішення судді Зоряни Горецької

В лютому цього року виконком Львівської міської ради дозволив звести тут 21 секцію багатоповерхових будинків з комерційними приміщеннями та підземним паркінгом. При цьому максимальну висоту дозволили 55 метрів (14 поверхів), а для 6-ти поверхових будинків – 21 м.

На цій території планували 50 тис. м2 житла, ще 4,2 тис. м2 комерційних приміщень та дитячий садочок на 1 тис. м2. Також були передбачені громадський простір, спортивні та дитячі майданчики.

У конкурсі на найкращий проєкт цього житлового комплексу перемогла «Проектна майстерня Бєляєвих». Однак архітектори відмовилися від співпраці із забудовником через «суттєві розбіжності у поглядах».

Проєкт від «Проектної майстерні Бєляєвих», яка на сьогодні вже відмовилась співпрацювати з забудовником через розбіжності в поглядах

Будівництвом на вул. Щурата зацікавилася Галицька окружна прокуратура Львова. Вона просила скасувати ухвалу про надання ділянки та договір її оренди. На думку прокурорів, міська рада надала ділянку в оренду житлово-будівельному кооперативу, хоча він не є таким за своєю суттю.

У червні цього року суддя Тарас Рим заборонив кооперативу будь-які будівельні роботи на ділянці. У такий спосіб він заморозив будівництво на прохання прокуратури, поки не буде остаточного рішення у цій справі.

Тепер ж суддя Зоряна Горецька стала на бік міської ради та орендаря. Вона визначила, що «Північна околиця» все-таки є житлово-будівельним кооперативом. Також Зоряна Горецька заперечила, що ділянку передали з порушеннями, оскільки законом дозволено юридичним особами орендувати землю. Окрім того, зазначила суддя, кооператив користувався ділянкою за призначенням, тобто – для будівництва багатоповерхівок.

Обслуговуючий кооператив «ЖБК «Північна околиця» зареєстрували у листопаді 2018 року. Імена членів кооперативу невідомі, однак його керівником є Олександр Білан.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.