Начальник Тячівського водного господарства перебуватиме під особистим зобов’язання через мільйонні екологічні збитки

29 Листопада 2021

Дамба на річці Тересва. Джерело: Держводгосп

Слідча суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Олеся Лемак обрала як запобіжний захід «особисте зобов’язання» для начальника Тячівського міжрайонного управління водного господарства Сергія Стойки, якого підозрюють у покриванні незаконного видобутку гравію з русел річок Закарпаття, що завдало державі шкоди екології на суму 56,1 млн грн.

Джерело: ухвала суду оприлюднена 24 листопада 2021 року.

Слідчі просили для начальника цілодобовий домашній арешт, але суд обрав особисте зобов’язання, оскільки не було доведено потребу тяжчого запобіжного заходу. Вперше про підозру йому повідомили ще вкінці вересня поточного року.

За матеріалами справи, з 2017 по 2020 роки, начальник водного господарства допустив трьох підприємців до розчищення русел гірських річок Тиса, Теребля, і Тересва (Тячівський район, Закарпатської області). При цьому підприємці не мали відповідних дозвільних документів на користування надрами від Держгеонадр чи обласної адміністрації.

За інформацією слідчих, перший незаконний видобуток гравію відбувся у 2017 році під час розчищення русла р. Теребля в межах села Дулово. Тоді ж було добуто  піщано-гравійної суміші об`ємом 12,1 куб. м, що завдало збитків екології на 12,2 млн грн. А розчищення русла річки Тересва завдало шкоди на 8,8 млн грн, при цьому підприємці незаконно видобули гравію 8,8 куб. м.

Ще один епізод незаконного видобутку слідчі зафіксували у період 2018-2020 років, тут під час розчищення річки Тиса поблизу міста Тячів, було нанесено шкоді на 35,1 млн та незаконно добуто 34,8 куб. м гравію.

Загалом збитки від видобуток гравію через службу недбалість начальника водного господарства оцінюють у 56,1 млн грн.

Таким чином начальникові Тячівського водного господарства Сергієві Стойку, який працює на посаді начальника з 2012 року, інкримінують ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

До того ж, в іншій ухвалі цього кримінального провадження згадують інші випадки незаконного видобутку гравію з русел річок в межах Виноградівського водного господарства. Підозрюють у сприянні такому видобутку колишнього начальника Виноградівського (МУВГ). Також за ч. 2 ст. 240 ККУ (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) шістьом підприємцям також обрали запобіжні заходи у виді особистого зобов’язання.