Заступнику мера Червонограда обрали запобіжний захід через закупівлю м’яса

17 Листопада 2021

Фото: НПУ

Слідча суддя Галицького районного суду Львова Людмила Фролова обрала запобіжний захід у виді особистого зобов’язання заступнику Червоноградського міського голови Миколи Мисаку та приватному підприємцю Івана Микиту, яких підозрюють у завданні збитків державі через закупівлю м’яса за завищеними цінами.

Джерело: ухвала суду від 9 листопада 2021 року.

Підозрюваний заступник Мисак та підприємець Микита перебуватимуть під особистим зобов’язанням до 9 січня 2022 року. Щоправда, слідчі просили для обох тримання під вартою із можливістю внесення 182 тис. грн застави. Але суддя визначив, що особистого зобов’язання буде достатньо. У судових ухвалах відсутня інформація щодо відсторонення Мисака від посади заступника Червоноградського міського голови.

Історія почалась ще з 2018 року. Тоді Комунальною установою «Центр з обслуговування закладів освіти» Сокальської міськради керував теперішній заступник Червоноградського міського голови Микола Мисак. У тому ж році центр уклав договір із підприємцем Ігорем Микитою на поставку 7500 кг «яловичини охолодженої» за 862,5 тис. грн.

Згодом у березні підприємець звернувся до замовника, аби підписати додаткову угоду щодо збільшення ціни на м’ясо із 115 грн/кг до 126 грн/кг. При цьому замовник посилався на довідку управління статистики, в якій про зміну такої ціни нічого не було. Потім ціну знову збільшували, в результаті кілограм «яловичини охолодженої» коштував уже 153 грн.

За підрахунками слідчих, таке безпідставне підвищення в ціні завдало збитків на 174 тис. грн.

Наразі обом підозрюваним інкримінують ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 367 (службова недбалість).

Згідно з даними Clarity, для підприємця Івана Микити основним замовником є саме КУ «Центр з обслуговування закладів освіти» Сокальської міської ради, з яким він підписав угод на понад 22 млн грн.