- NGL.media - https://ngl.media -

Другого підозрюваного у справі крадіжки землі у Брюховичах відправили під домашній арешт

16.11.2021 @ 08:30 в Львів,Новини

Слідчий суддя Личаківського районного суду Сергій Яворський відправив під цілодобовий домашній арешт начальника квартирно-експлуатаційного відділу Львова (КЕВ) Вадима Гуменюка, якого підозрюють в організації відчуження 1,5 га території військового містечка в Брюховичах. За підрахунками земельних експертів, це завдало шкоди державі на 20 млн грн.

Джерело: ухвала [1] суду від 10 листопада 2021 року.

Підозрюваний Гуменюк перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом до 8 січня 2022 року. Також на цей період його повністю відсторонили від займаної посади начальника КЕВ.

Нагадаємо, йдеться про землі військового містечка у Брюховичах, які вибули з державної власності через шахрайську схему керівників КЕВ та службовців сільської ради. Детально про це «Наші гроші. Львів» писали у розслідуванні «Помилки на карті» [2]. На сьогодні із власності Міноборони вже вибуло близько 1,5 га території військового містечка. Але слідство підозрює, що військове містечко могло втратити 3 га землі, тому по інших 1,5 га ще триває слідча експертиза.

Безпосередньо схема відчуження землі полягала в тому, що службовці Брюховицької селищної ради і квартирно-експлуатаційного відділу Львова змовились та неправильно визначили координати військового містечка. Таким чином, згідно з підробленими координатами, на територію військових почали переносити паркан, який розмежував землі Міноборони та селищної ради на користь останньої. Потім її поділили на 20 окремих ділянок і передали у приватну власність підставним особам, після чого почали продавати третім особам по 5-9 тис. доларів за одну сотку.

Як повідомили [3] в СБУ, підозрюваний начальник КЕВ діяв разом зі спільниками, зокрема депутатом і членом земельної комісії Брюховицької селищної ради. Рік тому його викрили в офісі нотаріуса під час переоформлення двох земельних ділянок території військового містечка вартістю 165 тис. доларів.

У вересні минулого року медіа повідомляли [4] про обшуки у селищного голови Брюхович Володимира Доманського. Правоохоронці шукали документи, які пов’язані із землями території військового містечка. Але підозру тоді вручили [5] лише колишньому інженеру проектно-кошторисної групи КЕВ Мирославу Вітюку, який наразі перебуває під особистим зобов’язанням. Його підозрюють у підготовці документів, в яких вказані неправильні межі землі військового містечка.

За словами речниці УСБУ у Львівській області Роксолани Яворської, у справі наразі є лише двоє підозрюваних. Розслідування щодо причетності інших осіб триває. До того ж, частково скасували арешти на деякі земельні ділянки, що фігурують у справі. Щоправда, лише на користування, продавати ці землі не можна.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/11/16/drugogo-pidozryuvanogo-u-spravi-kradizhky-zemli-u-bryuhovychah-vidpravyly-pid-domashnij-aresht/

URLs in this post:

[1] ухвала: https://reyestr.court.gov.ua/Review/100975547

[2] «Помилки на карті»: https://ngl.media/2021/11/09/pomylky-na-karti/

[3] повідомили: https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-vykryla-makhinatsii-iz-zemliamy-minoborony-u-lvivskii-oblasti-na-ponad-20-mln-hrn

[4] повідомляли: https://ngl.media/2020/09/25/u-pomeshkanni-selyshhnogo-golovy-bryuhovych-provodyat-obshuk/

[5] вручили: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93391417

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.