Тендерний махінатор з Одеси отримав понад 100 млн грн на ремонт сцени Львівської опери

15 Листопада 2021

Сцена Львівської опери. Фото: opera.lviv.ua

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької замовив модернізацію сцени у ТОВ «Лайтек трейдінг» за 107,9 млн грн.

Згідно з контрактом, підрядник оновить та модернізує технологічні системи сцени театру до кінця 2022 року або до повного виконання робіт. Технічним завданням передбачено, що фірма проведе демонтаж механічного обладнання сцени та встановить нове. А також зробить новий настил планшету сцени, замінить пожежну завісу, придбає нове постановочне освітлення.

Найбільшу частку витрат у закупівлі становить закупівля устаткування — із загального кошторису у 107,9 млн грн, на обладнання піде 71 млн. Прибуток компанії становитиме 545 тис. грн (0,5% від суми закупівлі), також в угоді передбачено 3,87 млн грн на додаткові витрати, пов’язані з інфляцією.

Про тендер

Єдиним конкурентом переможця виступило ТОВ «ПМ-Арсенал». Пропозиція конкурента була дешевшою на 435 тис. грн. Однак тендерний комітет відхилив пропозицію учасника через те, що фірма не надала низку необхідних документів. Зокрема, ліцензії, авторизаційні листи від виробників обладнання. А як аналогічні договори фірма подала контракти про будівництво амбулаторії та ремонт спорткомплексу.

Цікаво, що закупівлею зацікавилась Державна аудиторська служба – 2 листопада контролери надіслали звернення до тендерного комітету театру з проханням надати документи щодо обґрунтування технічних, якісних характеристик закупівлі та як визначили очікувану вартість. На час написання статті театр ще не надіслав відповідь. Зробити це необхідно впродовж трьох робочих днів.

Про компанію

ТОВ «Лайтек трейдінг» зареєстроване в Одесі, а його власником є киянин Микола Орлов. Згідно з сайтом компанії, фірма займається продажем та прокатом обладнання для шоу-бізнесу, а також технічними рішеннями з інсталяції сцен.

Кілька років тому компанія фігурувала у кримінальному провадженні про ухилення від сплати податків. За матеріалами слідства у 2017-2018 роках, представники «Лайтек трейдінг» організували уявну закупівлю товарів за завищеними цінами у низки фіктивних компаній, хоча деякі з них ніколи не імпортували такої техніки. Ухиляння від сплати податків на суму 6,5 млн грн підтверджене висновком економічного дослідження, що представила сторона обнувачення. Проте, чи була доведена вина фірми – невідомо, остання ухвала у кримінальному розслідуванні, що оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, датована ще березнем 2019 року.

І знову опера 

З оперними театрами фірма «Лайтек трейдінг» працює вже не вперше. У 2018 році товариство брало участь у тендері на реставрацію та добудову Київського національного театру оперети загальною вартістю 55 млн грн.

Закупівля тоді відбулась з порушеннями, про які вперше повідомило ГО «Центр Моніторингу Влади». Керівник організації Ігор Кирикевич помітив, що документи «Лайтек трейдінг» та його конкурента ‒ держпідприємства «Укркультмонтаж» надіслані на тендер майже одночасно. А деякі документи, як наприклад, графік робіт, повністю збігались, а кошторис відрізнявся на декілька рядків. Що більш, низка документів «Укркультмонтажу», як з’ясувала наша редакція, містили ім’я автора Анастасії Столітньої. Ця ж особа працювала маркетологом у «Лайтек трейдінг».

Про театр 

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької вже не вперше укладає контракти із «Лайтек трейдінг». Раніше, за результатом відкритих торгів, фірма отримала два контракти на освітлювальну апаратуру вартістю 18,5 млн грн. А з початку 2020 року Львівський академічний оперний театр провів закупівель на 153 млн грн.

Загалом у Львівському оперному планують провести ремонтні роботи у рамках програми «Велика реставрація» за 162 млн грн.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту IWPR за підтримки МЗС Норвегії. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію IWPR та МЗС Норвегії.