Суд дозволив продовжити будівництво офісу біля Стрийського ринку попри заборону Мінкульту

08 Листопада 2021

Проєкт будівництва торгово-офісного центру. Візуалізація забудовника

Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію припису Міністерства культури про заборону будівництва офісного центру біля Стрийського ринку. Колись тут планували облаштування перехоплювальної автомобільної стоянки.

Джерело: ухвала, опублікована 4 листопада 2021 року

У такий спосіб суддя Зіновій Гавдик забезпечив позов компанії ТОВ «Меґа-Тех», поки не з’ясується законність припису.

Він погодився, що зупинення будівництва вплине на компанію негативно. Наприклад, фірма не зможе вчасно здати будівлю в експлуатацію і цим порушить зобов’язання перед інвесторами та покупцями. Також забудовникові потрібно завершити певні роботи до початку зими, щоб будівля не почала руйнуватися.

Припис про припинення будівельних робіт винесли всередині жовтня цього року. Земельна ділянка розташована в межах історичного ареалу Львова, тому для її будівництва потрібні дозволи від Міністерства культури та інформаційної політики України.

Про будівництво

Торгово-офісний центр зводять на вул. Волоській, 1 навпроти Стрийського ринку. Згідно з генеральним планом Львова, тут планували перехоплювальну автомобільну стоянку системи «Park and Ride» («Паркуй і доїжджай громадським транспортом»).

Тепер замість парковки тут буде будівля висотою 21,6 метрів з дворівневим підземним паркінгом. Офісний комплекс розрахований орієнтовно на 700 робочих місць, на першому поверсі будуть комерційні приміщення. На території забудови планують облаштувати громадський простір.

Проєкт будівництва торгово-офісного центру. Візуалізація забудовника

Містобудівні умови та обмеження на це будівництво виконавчий комітет погодив компаніям ПП «Мега-Тех» та ТОВ «Галпроектмонтаж» в серпні 2019 року. Через це питання на засіданні виникли суперечки.

Представниця ГО «Народна дія Львів» Анна Біликівська виступила проти будівництва, тому що, на її думку, втручатися в історичний ареал без певних дозволів не можна. На її слова міський голова Львова Андрій Садовий запропонував відправити активістів до Лондона − «щоб люди подивилися, як подібну проблематику вирішують в одній з найбільших світових столиць». А забудовникам мер запропонував зробити громадський простір та дорогу біля Меморіального музею Станіслава Людкевича.

Про забудовника

Кінцевими бенефіціарами фірми «Меґа-Тех» є Ярослава Вітик, Андрій Криницький та Андрій Угрин. Інша компанія «Галпроектмонтаж» належить львів’янці Олександрі Мураві.

Троє із цих власників Андрій Криницький, Андрій Угрин та Олександра Мурава також володіють будівельною компанією ТОВ «Аурум Сіті». Під логотипом «Auroom» зводять житлові комплекси, наприклад «Auroom Forest» у Винниках, «Auroom Sunrise», «Auroom Sunrise 2», «Auroom City» та «Auroom Tower» у Львові.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.